Hlavní obsah

New York žádá mobilizaci zdravotníků, má masivní nárůst obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký stát New York ohlásil víc než 100 tisíc nakažených. Za jediný den jich přibylo v nejlidnatějším státě na východním pobřeží USA přes 10 tisíc. Během 24 hodin zemřelo 562 lidí, což je největší jednodenní přírůstek od začátku pandemie. Celkový počet obětí v New Yorku vystoupal na 2935. Newyorský starosta Bill de Blasio vyzval k „všeobecné mobilizaci“ veškerého amerického zdravotnického personálu.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

jedna z obětí nákazy se převáží do provizorní márnice v New Yorku

Článek

„Příští týden to bude v New Yorku mimořádně těžké,“ řekl de Blasio televizi MSNBC. „V New Yorku, New Jersey, New Orleansu a na spoustě dalších míst. Nebude-li armáda plně mobilizována a okamžitě nevytvoříme něco, co tu ještě nebylo, tedy cosi jako všeobecnou mobilizaci veškerého zdravotnického personálu k boji na těch nejpotřebnějších místech, nemocnice ty lidi zachránit nedokážou,“ dodal starosta.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Země by se podle newyorského starosty měla přizpůsobit válečnému stavu. „Bojujeme s neviditelným nepřítelem, který zabíjí spoustu Američanů,“ konstatoval de Blasio. Vyzval obyvatele města, aby si na veřejnosti zakrývali nos a ústa, a bránili tak dalšímu šíření koronaviru. Federální vláda doporučení k zakrývání obličeje chystá, odborníci se zatím ale neshodli na jeho podobě.

Americký prezident Donald Trump se mezitím nechal podruhé testovat na koronavirus. Výsledek testu byl opět negativní, oznámil šéf Bílého domu na pravidelné tiskové konferenci.

Berlín zachraňuje drobné podnikatele. Živnostník 139 tisíc, malá firma 416 tisíc

Koronavirus

V celých Spojených státech je aktuálně podle serveru worldometers.info registrováno přes 258 tisíc nakažených a virus si vyžádal 6572 úmrtí.

S epidemií koronaviru se potýká také Kanada. Zdravotníci evidují téměř 12 tisíc případů nákazy. Je to dvacetiprocentní nárůst počtu obětí ve srovnání se čtvrteční statistikou. Počet obětí nemoci Covid-19 se ze 127 zvýšil na 152. Podle sběrných údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse se v Kanadě z nákazy téměř dva tisíce lidí uzdravilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám