Hlavní obsah

Neukázněnost lidí může zbrzdit uvolňování

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy některých politiků a odborníků, že optimistické zprávy o vývoji pandemie a také velikonoční svátky oslabí dodržování opatření, se podle všeho naplnily. Teď jde o to, jaká čísla nově nakažených se po příštích dnech ukážou a zda skutečně nastane slibované uvolňování.

Foto: Policie ČR, twitter

Policie řešila o Velikonocích více přestupků.

Článek

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula v neděli řekl, že lidé, zejména ve větších městech, podlehli v pátek, v sobotu a neděli euforii a ve slunečném počasí se vydali ven. Část z nich podle něj nedodržela uložená opatření včetně nošení roušek a rozestupů.

Připustil ale, že uvolnění pravidel vláda musela před svátky riskovat, protože lidé nemohou být čtyři dny zavřeni. Narážel tím např. na jízdu na kole bez roušek mimo skupiny lidí či další individuální sportovní aktivity.

Hranice 400 denně

Obavy vyjádřil v průběhu volných dnů také ministr vnitra a šéf ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). „Celá řada našich občanů se rozhodla Velikonoce strávit trošku ve volnějším režimu a roušky prostě nenosí. Byl bych strašně nerad, aby pak na to, jak strávili Velikonoce, vzpomínali na jednotce intenzivní péče,“ napsal na sociálních sítích.

Hloučky, sundané roušky. Češi o svátcích více porušují nařízení

Domácí

Nedodržování opatření dokumentují i policejní statistiky, podle nichž policie denně řešila v souvislosti s nařízeními proti šíření koronaviru asi 600 přestupků, což je o polovinu víc než obvykle. Nejčastěji se setkávala se shlukováním lidí, pitím alkoholu na veřejnosti nebo s tím, že lidé nosili roušky na krku a nezakrývali si ústa a nos.

Prymula proto očekává, že kvůli částečnému uvolnění protiepidemických opatření a ne­ukázněnosti některých lidí o velikonočních svátcích opět přibude infikovaných. „Dopady bude možné pozorovat za týden,“ řekl v ČT.

„Když se populace dozvěděla, že je křivka poměrně příznivá a dařilo se nám epidemii zastavit v explozivní fázi, lidé se v rámci euforie začali chovat naprosto nestandardně,“ upozornil Prymula. Náměstek ministra zdravotnictví upozornil, že vláda přestane uvolňovat protiepidemická opatření v případě, pokud počet infikovaných dosáhne čtyř stovek za den.

Janův hrad vzali lidé útokem. Z nařízení si moc hlavu nedělali

Domácí

„Pokud by se nárůst blížil 400, je logické, že další uvolňování nebude,“ uvedl. Navzdory avizovanému uvolňování je ale téměř jisté, že nošení roušek bude patřit mezi až ta poslední.

Zatímco ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se v uplynulých dnech nechal slyšet, že by to mohlo být do léta, Prymula takový optimismus brzdí. Vojtěch řekl, že se v Česku podařilo zastavit nekontrolované šíření nemoci a země se může začít připravovat na návrat k běžnému životu.

Prymula ale odhaduje, že nošení roušek může být povinné do podzimu. „Může to být za horizont letních měsíců,“ řekl doslova. „Některá opatření jsou bolestivá, jiná méně, rouška je opatření, které jsme schopni po několik měsíců udržet,“ dodal. Další opatření podle něj chystá vláda zmírňovat ve čtrnáctidenních cyklech.

Párty skončila napadáním záchranářů

Krimi

„Že budeme uvolňovat některá opatření, tak to neznamená, že virus zmizel. To za předpokladu, že všichni budou dodržovat standardní opatření, to znamená  abychom od sebe měli dostatečnou vzdálenost, abychom nosili roušky a dodržovali hygienu. Pokud to budeme porušovat, tak je jasné, že nebudeme moci nic rozvolňovat,“ varoval náměstek. O dalším možném rozvolňování odmítá veřejně spekulovat i premiér Andrej Babiš (ANO). „Doufám, že kolegové z vlády budou mít nějakou mediální zdrženlivost,“ uvedl ve svém pravidelném nedělním hlášení nazvaném Čau lidi. Potvrdil tak Hamáčkova slova.

„Je to předčasné na veřejnosti o tom mluvit, každý má nějaký názor, musíme si to vyříkat mezi sebou. Měli bychom mít v tomto konsenzus,“ řekl Babiš s tím, že hlavní slovo mají epidemiologové. „Stále platí: dodržujte pravidla,“ vzkázal lidem s odkazem, že právě největší stížnosti posledních dnů se týkají roušek.

Méně testování, méně případů

Prymula oznámil, že vláda plánuje nastartovat o svátcích zdravotnictví tak, aby nezanedbávalo další onemocnění. Chce například umožnit nemocnicím dělat plánované operace, které musely odložit.

V Česku na nákazu covid-19 dosud zemřelo k pondělnímu večeru 143 lidí. Počet vyléčených se zvýšil na 519. Nakažených ministerstvo zdravotnictví evidovalo 6022. O víkendu jsou přírůstky obvykle menší, protože se dělá i méně testů. V neděli jich laboratoře udělaly 3233, což bylo nejméně od konce března.

Návrat všech dětí do školy v červnu nedoporučujeme, říká hlavní hygienička

Koronavirus

Rekordní množství testů laboratoře vyhodnotily zatím minulou středu, kdy jich bylo 8164, z toho 295 bylo pozitivních. V druhé polovině minulého týdne počet provedených testů již klesal, přičemž na Velký pátek jich bylo přes 5000 a v sobotu zhruba 4800. Celkový počet provedených testů je 128 359.

Ústav zdravotnických informací a statistiky minulý týden odhadl, že na konci dubna bude 10 600 pacientů s nemocí covid-19, o týden dřív hovořil zhruba o 14 200 nemocných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám