Hlavní obsah

Nepotřebujeme stupidní rady, ale pomůcky a mediky, vzkazují LDN a domovy důchodců vládě

Novinky, Renáta Bohuslavová
Aktualizováno

Opatření, která nám ministerstvo zdravotnictví nařizuje, jsme přijali už dávno. Nepotřebujeme stupidní rady a další nařízení, ale zdravotnické pomůcky a pomoc mediků, zlobí se pracovníci domovů pro seniory a léčeben dlouhodobě nemocných. Poukazují i na to, že stát jim sice zdravotnické pomůcky nařizuje nosit, ale žádné většině z nich nedodává.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš

Článek

„Nepomůže nám už žádné nařízení, ale kdyby nám třeba někdo dodal pomůcky,” řekl Novinkám jednatel domova pro seniory v Říčanech Jakub Erben.

Zařízení má nyní na lůžkách 135 pacientů s průměrným věkem 85 let. „Je to bezvýchodná situace, ale my se na ni připravujeme už přes měsíc. Nakoupili jsme vše, co musíme, vydezinfikovali jsme celý dům. Na základě vlastního vyhodnocení situace jsme už nyní přistoupili ke krizovému plánu,” popsal Erben.

Zemřela nakažená zdravotní sestra z Thomayerovy nemocnice

Koronavirus

Znamená to, že cca 35 zdravotníků zůstává společně se seniory v domově nejméně po dobu 14 dnů. „Snažíme se tím maximálně předejít šíření nákazy a činíme tak i přesto, že ministerstvo zatím s ničím takovým nepřišlo,” doplnil Erben

Vláda z nás dělá blbečky

Ministerstvo zdravotnictví minulý pátek těmto zařízením nakázalo dodržování hygienických pravidel, jako je zákaz návštěv, pravidelné dvoudenní měření teploty u klientů, a pokud má některý 37,5 stupně a více, tak jeho okamžitou izolaci. Dále by tam měli vyčlenit 10 procent kapacity pro izolaci potenciálně nakažených.

Budete mít seniory na svědomí, vzkázala Vojtěchovi a Maláčové ředitelka jednoho z domovů

Koronavirus

Všechna tato opatření ale většina ze zařízení zavedla už v průběhu března. „Děláte z nás nekompetentní blbečky. Sděluji vám, že doporučená opatření a řadu dalších jsme provedli už dávno. Dávno, než jste se probudili!” pustila se zostra do vlády kvůli nařízeným opatřením ředitelka Domova U Biřičky v Hradci Králové Daniela Lusková.

„Nepotřebujeme stupidní rady k měření teploty, jež notabene není symptomem Covid-19 u většiny starých lidí. Žádali jsme vás o to, aby zdravotnická zařízení měla povinnost otestovat nám podezřelé klienty a klienty vracející se ze zdravotnických zařízení,” zlobí se Lusková s tím, že nic takového v nařízení není.

Krizový štáb minulý týden uvedl, že nemá kapacity na to, aby seniory v domovech testoval.

Vláda nemá kapacity na plošné testování seniorů v ústavech

Koronavirus

Méně ostře, ale s podobným vyzněním reagují i oddělení následné péče ve větších nemocnicích, které vyčleňují prostory uvnitř nemocnic nebo před nimi staví karavany proto, aby personál nechodil vůbec domů a snížilo se riziko, že nákazu přinese do zařízení.

Opatření zavádí dřív než vláda

„Naše opatření jsou velmi často rychleji implementována než doporučení od ministerstva nebo vlády. Jsme v úzkém kontaktu s krajskou hygienou a Libereckým krajem,” sdělil Novinkám tiskový mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

Zařízení, které má v současné době kapacitu až sto lůžek, rozdělených do Liberce, Turnova a Frýdlantu, žije v současné době v obavách hlavně kvůli dodávkám zdravotnického materiálu. „Naše zásoba nám stačí cca na jeden týden, týká se respirátorů FFP2, FFP3, ústenek a dezinfekce,” dodal Řičář.

Podle pandemického plánu už od 19. března funguje také Sdružené zdravotnické zařízení Krnov. Začali tam tedy téměř o necelé dva týdny dřív, než to nařídila vláda.

„Naše nemocnice, a tedy i lůžka následné péče, jedou v režimu pandemického plánu. Již dříve byly zakázány návštěvy pacientů. Zdravotníci používají ochranné prostředky. Byly pozastaveny společenské aktivity pro seniory, aby se zamezilo jejich vzájemnému setkávání. Změnila se i řada provozních věcí, aby se zamezilo případnému mísení směn zaměstnanců,” uvedl tiskový mluvčí zdravotnického zařízení v Krnově Jiří Krušina. Stejně to má i řada dalších zařízení v kraji.

Přidělte nám mediky a studenty

Často se ze strany těchto institucí také objevují prosby o zapojení dobrovolníků. Nemůže to však být kdokoli.

„Laickou veřejnost v současné době na pomoc přijímat nemůžeme, jelikož neznáme její anamnézu a hrozilo by případné zavlečení nemoci do našeho zdravotnického zařízení. Nabídku pomoci v provozu bychom přijali pouze od studentů lékařských fakult - ideálně pátých či šestých ročníků,” poznamenal Krušina.

K tomu vyzývá i provozovatel domova v Říčanech. „Přidělte nám studenty sociálních služeb nebo mediky. My ale teď nemáme čas si je hledat,” uvedl Jakub Erben.

Domov pro seniory zasažený koronavirem shání lidi na výpomoc

Koronavirus

Nutnou a rychlou pomoc potřebuje například Domov důchodců v Břevnici u Havlíčkova Brodu, kde se nakazili koronavirem klienti i část personálu.

„Pro tuhle krizovou situaci myslím, že by nám stačilo do deseti dobrovolníků, kteří by si rozdělili služby," uvedla ředitelka Hana Hlaváčková s tím, že jednání o pomoci vedou s pražskou Nemocnicí Na Bulovce.

Vzít seniory domů? 

V čem se zdravotnická zařízení ne zcela shodnou, je otázka, zda si mají rodiny vzít seniory domů.

Například ředitel LDN ve Vršovicích Jiří Ptáček doporučuje všech tamních 73 pacientů v zařízení nechat. Ke stejnému názoru se kloní i šéf domova v Říčanech.

„Nebrat. Když je nesmím navštěvovat, tak bych si je asi neměl brát ani domů. Ti lidé potřebují celodenní péči. To je psychicky velmi náročné, ale ruku do ohně za to prostě dát nemůžu,” uvedl Erben.

Podle Jiřího Krušiny ale může být v některých případech domácí prostředí prospěšnější.

„Pokud stav konkrétního pacienta odpovídá tomu, že by mohl být v domácím prostředí, tak je určitě i pro jeho psychiku lepší. Bohužel se často bavíme o lidech, kterým je okolo devadesáti let a jejich děti jsou dnes také senioři, které trápí řada nemocí a nemají možnost či fyzické síly se o blízké postarat,” uvedl Krušina.

Reklama

Výběr článků

Načítám