Hlavní obsah

Neočkovaným v Rakousku se zkomplikuje život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Větší tlak na neočkované avizuje Burgenlandský fotbalový svaz ve svém dopise z minulého pátku, který dostaly jednotlivé kluby v této rakouské spolkové zemi. Dopis naznačuje, co mohou jednotlivé fotbalové kluby očekávat v následujících týdnech, píše server deníku Krone. Zpřísnění pravidel se nebude týkat jen sportu, ale i gastronomických zařízení, kulturních akcí apod.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

Rakousko se chce přidat k Německu a vývoj koronavirové nákazy chce řešit nikoliv podle sedmidenní incidence, tedy počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel v týdenním sledovaném období, ale podle počtu hospitalizovaných.

O zpřísnění opatření by tak měl rozhodovat „nemocniční semafor“ podle obsazenosti lůžek jednotek intenzivní péče v nemocnicích. Prohlásil to rakouský kancléř Sebastian Kurz v rozhovoru pro televizi ORF s tím, že vláda již nepočítá s celostátními karanténami.

Rakousko hlásí čtvrtou vlnu

Koronavirus

Incidence nových nákaz podle Kurze nemá v  době určité proočkovanosti a  úrovni testování takovou výpovědní hodnotu jako před rokem. „Obsazenost lůžek intenzivní péče by měla být směrodatnější pro přijímání opatření,“ dodal kancléř. Pokud by vláda vyhlašovala restrikce, mířily by především na neočkované lidi. „Určitě už nebudou lockdowny pro očkované. Omezení by postihla hlavně ty, kteří vakcinaci nepodstoupili, a to v případě, že by hrozilo přetížení nemocnic,“ upřesnil Kurz.

Za každou cenu udržet otevřené školy

V případě nepříznivého vývoje epidemie by se tak podle rakouské vlády měl zvyšovat tlak na neočkované. Do barů, na diskotéky a do nočních klubů by měli přístup jen očkovaní nebo ti, kteří covid prodělali.

A pokud by se pravidla ještě více zpřísnila, uznávalo by se pouze potvrzení o ukončené vakcinaci. Do obchodů a gastronomických zařízení by se také vrátily roušky a respirátory, píše Krone. Kabinet také současně avizuje přísnější kontroly platných pravidel ze strany policie a zdravotních úřadů.

Na očkování do kostela, Vídeň otevřela vakcinační centrum v katedrále

Koronavirus

Jaké budou limity pro „nemocniční semafor“, oznámí kancléř Sebastian Kurz po středečním jednání se šéfy jednotlivých rakouských spolkových zemí. V současné době 90 až 95 procent hospitalizovaných na JIP tvoří neočkovaní pacienti.

Rakouská vláda chce zároveň za každou cenu udržet otevřené školy. Naopak úvahy o ukončení testování zdarma skončily vzhledem k tomu, že se před začátkem nového školního roku začalo s vakcinací dětí poměrně pozdě. Děti se očkují od 12 let.

Na fotbal jen očkovaní?

Dopis Burgenlandského fotbalového svazu kluby varuje, aby přípravu na případné zpřísnění podmínek nepodcenily. Pokud by se zavedlo pravidlo jednoho potvrzení, v praxi by to mohlo znamenat, že by se na utkání mohli dostat jen očkovaní diváci, píše server deníku Krone.

V Rakousku polovinu nově nakažených koronavirem tvoří mladší 25 let

Koronavirus

V dopise se mimo jiné uvádí: „Pokud by se pravidlo jednoho potvrzení mělo vztahovat také na sportovní akce, jichž by se mohli účastnit pouze plně vakcinovaní diváci, měli by být hráči, kteří ještě nebyli očkováni, upozorněni, že jim nebude umožněno se účastnit ani tréninků, ani utkání.“

Generální tajemník Rakouské fotbalové asociace Thomas Hollerer tvrdí, že na toto téma vláda s asociací zatím nejednala, ale že si je asociace vědoma, že pravidlo jednoho potvrzení se může zavést v případě zhoršení pandemie. Současně ale upozorňuje na právní problémy, které s tímto pravidlem souvisí.

Pandemie v Rakousku pro očkované skončila, oznámil Kurz

Evropa

V Rakousku se počet koronavirových nákaz a počet hospitalizací v posledních dnech zvyšuje, což potvrzují i nejnovější statistiky. Během 24 hodin přibylo 1429 nově potvrzených nakažených.

V nemocnicích je kvůli covidu aktuálně 31 osob, z nichž je 15 na JIP. Ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein (Zelení) již avizoval zavedení pravidla jednoho potvrzení pro noční bary, kluby a bary na sjezdovkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám