Hlavní obsah

Pandemie v Rakousku pro očkované skončila, oznámil Kurz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakousko od 1. července ruší zbývající protikoronavirová opatření. V zemi se otevírají diskotéky a noční kluby, místo respirátorů lidé mohou mít v obchodech a veřejné dopravě jen chirurgické roušky. V obchodech se ruší omezení týkající se předepsaných metrů na jednu osobu. Kancléř Sebastian Kurz (ÖVP) oznámil, že pro všechny očkované pandemie koronaviru v Rakousku skončila.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz

Článek

„Pro všechny, kteří jsou očkovaní, pandemie skončila. Platí to i pro indickou mutaci. Incidence se dostala pod 10,“ prohlásil Kurz.

Současně varoval, že počet nakažených může zase vzrůst. V této souvislosti zdůraznil, že jedinou ochranou před koronavirem je očkování. Ujistil, že vakcín je dostatek a není to již vzácná komodita. Do konce června bylo očkováno pět milionů lidí a tři miliony mají obě dávky vakcíny.

Navzdory výraznému rozvolnění zůstává v platnosti pravidlo tří potvrzení. „Povinnost předkládat potvrzení zůstává,“ uvedl Kurz. Naráží na to, že při ubytování, v restauraci, při návštěvě divadel, kin se musí překládat potvrzení buď o očkování, nebo prodělání nemoci v posledním půlroce, popřípadě negativní test. Zůstává také povinnost sběru osobních údajů v gastronomických zařízeních či hotelích.

Během léta bude zvláštní pracovní skupina složená mimo jiné z ministrů a odborníků pozorně sledovat situaci, aby se země připravila na podzim a případné nové mutace. Pokud bude postupovat očkování a vývoj nákazy bude příznivý, Rakousko plánuje k 22. červenci odložit roušky. „Zejména v maloobchodě v polovině léta v neklimatizovaných obchodech je to pro zaměstnance velká zátěž,“ hájil kancléř plán.

Kurz odmítl podpořit očkování finanční odměnou či poukázkami. „Platba za očkování, to není správný směr,“ uvedl Kurz. „Nejlepší motivací je vzdělání,“ uvedl ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein.

Změny od 1. července
Otevírají se noční kluby, diskotéky a bary. Obsazenost může být ze 75 procent
V platnosti zůstává překládání potvrzení o očkování či prodělání nákazy v posledním půlroce či negativní test při ubytování, v restauracích, v divadlech, kinech a na akcích s více než 100 účastníků, na sportovních akcích, výletních plavbách, ve zdravotnických zařízeních.
Od 1. července odkládají v Rakousku respirátory a přecházejí na jednoduchou ochranu chirurgickými rouškami. Povinnost nosit jednoduchou ochranu úst a nosu platí v uzavřených místnostech, jako je veřejná doprava a její stanice, taxíky, lanovky a ozubená železnice, obchody, na pracovištích, kde je kontakt se zákazníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám