Hlavní obsah

Nemocnice se vracejí k plánované péči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Covidová mapa Česka v tuto chvíli ukazuje zcela světlounký západ a severovýchod republiky v počtu covid pozitivních na 100 tisíc obyvatel. Úleva je cítit i v nemocnicích. Návrat k plánované péči nastartovali už i v Praze. Těžký boj však dosud zažívají lékaři na jižní Moravě a v jižních Čechách.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„Výrazně se snižuje počet covid pozitivních pacientů na standardních lůžkách. Už jsme dvě z pěti covidových oddělení zavřeli a plánují se další uzavírání. Na odděleních intenzivní péče ale neklesají počty pacientů tak významně a bereme i mimospádové pacienty,“ řekl Právu Petr Štěpánek, primář ARO nemocnice v Náchodě, kde za poslední týden zaznamenali 84 covid pozitivních na 100 tisíc lidí.

„Nicméně cítíme, že to už jde správným směrem. To světlo je pro nás hodně důležité. Představte si, jak vypadají lidé, kteří šest měsíců pracují bez volna, mnohdy jako já, v reálné náplni tří úvazků,“ řekl primář.

Utřít pot z čela už také mohou na západě země. V Chebu napočítali 28 nakažených a v Karlových Varech 95 pozitivně testovaných na sto tisíc obyvatel.

„Počet pacientů je v Karlových Varech i Chebu výrazně nižší a nemocnici se v tomto ohledu ulevilo. Na běžných odděleních se situace lepší rychleji. U lehčího průběhu se doba hospitalizace pohybuje kolem týdne. U těžkého průběhu je to běžně i měsíc a postcovidoví pacienti mnohdy zůstávají v péči i další dny,“ sdělil Právu Vladislav Podracký, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice. Podle něj se nemocnice do běžného provozu vrátí až v květnu.

Nemocnice nemusí od středy dál omezovat plánovanou péči

Domácí

Také v Praze, kde bylo za poslední týden 176 nemocných na sto tisíc obyvatel, se k plánovaným zákrokům vracejí.

„Už je patrné značné zlepšení. K obnovení elektivních výkonů jsme ve FN Motol už přistoupili. Nicméně plánování operací není možné stihnout tak, abychom ze dne na den přešli do běžného provozu. Jednotlivé kliniky nyní objednávají pacienty, jejichž výkony byly odloženy, a navýšení počtu operací se projeví až v následujících týdnech,“ popsala dění ve FN Motol její mluvčí Pavlína Danková.

Těžko je na jihu

Ve Všeobecné fakultní nemocnici by se do zcela normálního stavu chtěli dostat už příští měsíc. „Do našeho zařízení stahují těžké případy z jiných nemocnic, proto není pokles tak razantní, ale i tak je znatelný. To platí i pro zatížení JIP lůžek. Máme přes čtyřicet klinik, zahajujeme najednou stovky typů výkonů napříč nemocnicí. Tento týden bude provoz navýšen o zhruba 10 procent proti nouzovému stavu. Od dalšího týdne, pokud budou ubývat pacienti covid pozitivní, budeme nadále navyšovat kapacitu, abychom v květnu byli již v normálním stavu,“ potvrdila Právu mluvčí nemocnice Marie Heřmánková.

Česko má volná lůžka, Blatný je chce nabídnout okolním státům

Domácí

Tábor, České Budějovice i Zlín jsou na covidové mapě tmavě červené se zhruba 300 nakaženými na sto tisíc lidí. „Ve zlínské nemocnici se v posledním týdnu pohybujeme okolo 150 hospitalizovaných, což je nejvyšší počet za posledních deset týdnů,“ informoval Právo mluvčí Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Egon Havrlant.

„Během druhé i třetí vlny jsme patřili k nejvytíženějším nemocnicím a stále ještě nemáme vyhráno. Většinou jsme plánované výkony museli zastavit už před vyhlášením jejich zákazu a ani nyní nejsme v situaci, kdy bychom mohli uvažovat byť o částečném obnovení plánovaných operací. Stále tedy vedle covidové péče můžeme provádět pouze neodkladné operace u akutních nebo onkologických pacientů,“ dodal Havrlant s tím, že přesnou statistiku odložených operací nemají k dispozici.

Počet hospitalizovaných s covidem prudce poklesl

Koronavirus

„Jejich počet už ale zcela určitě překročil hranici 2000. To bude nemocnice dohánět řadu měsíců,“ řekl Právu Havrlant.

Obnovení běžné péče rovněž určitě nelze očekávat podle generálního ředitele Michala Šnorka v Nemocnici České Budějovice.

„Jihočeský kraj byl vlnou covidu-19 zasažen později než zbývající regiony. Tomu odpovídá zatím stále vysoká zátěž pacientů. Vrchol byl 17. března, pokles od té doby je pomalejší než v předchozích vlnách. Po dvou týdnech stagnace počtu hospitalizovaných je v posledních třech dnech situace optimističtější,“ sdělil Šnorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám