Hlavní obsah

Nemocnice nemusí od středy dál omezovat plánovanou péči

Nemocnice nemusí od středy 7. dubna dál zcela omezovat plánovanou péči. Ministerstvo zdravotnictví upravilo mimořádné opatření, kterým ji zakazovalo od 30. dubna. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) tento krok už minulý týden avizoval. Podle něj se zákaz měl změnit na doporučení.

Foto: archiv Motol Tv

Ilustrační foto.

Článek

V nemocnicích leží s covidem-19 zhruba 5700 lidí. Dopoledne Blatný uvedl, že vládě navrhne schválit nabídku pomoci s nakaženými pacienty okolním zemím.

Prosincové opatření obsahovalo formulaci „okamžité zastavení příjmu nových pacientů za účelem poskytování plánované péče", nově se změnilo na „omezení příjmu".

Skončí omezení pohybu, lidé se budou moci znovu stýkat

Domácí

Tato elektivní, neboli odložitelná péče, jsou většinou předem plánované operace, například ortopedické nebo oční. Její omezení dopadá například také na lázně nebo rehabilitační ústavy, jejichž služby pacienti po operacích využívají.

Ve čtvrtek ministr uvedl, že hranice plného obnovení péče je zhruba 2000 až 3000 hospitalizovaných pacientů s covidem. Podle dřívějších vyjádření ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška by Česko mohlo této hodnoty dosáhnout zhruba v polovině dubna.

Žáci prvního stupně se do lavic vrátí 12. dubna, testováni budou dvakrát týdně

Domácí

Nařízení, omezující odkladnou péči, schválila vláda 21. prosince. Omezení mělo uvolnit lůžka pro pacienty s covidem-19. Stejné nařízení platilo už dříve v březnu a v říjnu loňského roku. Některé nemocnice už začátkem února žádaly, aby tuto péči mohly obnovit. Poté ale začal počet nových případů v ČR prudce růst, zřejmě vlivem masivního šíření takzvané britské mutace koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám