Hlavní obsah

Nemocenská sto procent? Středula se zaklínal Babišem, ten se k tomu nezná

Praha

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula chce motivovat lidi k tomu, aby se nechali testovat a trasovat kvůli koronaviru. Vláda by proto podle něj měla dočasně navýšit nemocenskou na 100 procent. Platit by mimořádné opatření mělo až do konce června. Podle Středuly se navíc k této variantě kloní i premiér Andrej Babiš (ANO). Ten to však na dotaz Novinek odmítl.

Foto: ČTK

TK po mimořádném jednání vlády

Článek

„Navrhujeme, aby se zvýšila nemocenská na dočasnou dobu, nejlépe do konce června letošního roku. Ideálně, aby se to blížilo 100 procentům,“ sdělil v pondělí na tiskové konferenci po jednání Tripartity Středula.

Středula: Koronavirus změnil ekonomiku, už nebude jako dřív

Domácí

Podle něj má navíc odborářský požadavek podporu i premiéra Babiše. „Z diskuse, která byla vedena, bych rád konstatoval, že premiér se více blíží návrhu zvýšení nemocenské s plnou kompenzací zaměstnavatelů, a to přibližně do konce června letošního roku, tak jak to my říkáme. Pan premiér je více na straně odborů,“ dodal.

ČSSD chce bonus pro lidi v karanténě, který by se odečítal od odvodů firem

Domácí

Dalším návrhem je příspěvek ve výši 250 korun denně právě pro lidi v nařízené karanténě, s čímž přišla ČSSD.

Babiš: Není to moje stanovisko 

Babiš ale odmítl, že by navýšení nemocenské v takové podobě podporoval. „Pan Středula nemá v kompetenci sdělovat moje stanoviska a navíc to, co sdělil, není moje stanovisko,“ napsal premiér Novinkám v SMS.

Finální podobu podpory by měla vláda projednat příští pondělí.

Babiš: Blatného se odvolat nechystám

Domácí

Nyní platí, že v nemoci i karanténě dostává zaměstnanec 60 procent redukovaného průměrného výdělku.

Někteří ekonomové, experti na sociální problematiku i odbory proto poukazují na to, že kvůli propadu příjmu se lidé nechtějí nechat testovat, aby případně s potvrzeným covidem nemuseli do izolace. Lidé s pozitivním testem zase nehlásí své kontakty, aby je neposlali do karantény. Testování a trasování vidí odborníci jako cestu z plošných uzávěr, než skončí očkování.

S hnutím ANO můžeme v budoucnu jen těžko spolupracovat, tvrdí Petříček

Domácí

Česká správa sociálního zabezpečení evidovala za první letošní měsíc k 24. lednu 61 800 karanténních e-neschopenek. Podle údajů ministerstva zdravotnictví přibylo v Česku za tu dobu ale 207 900 nakažených.

Anketa

Motivovalo by vás zvýšení nemocenské při karanténě k tomu, abyste se nechali kvůli koronaviru testovat a trasovat?
Ano
30,7 %
Ne
69,3 %
Celkem hlasovalo 3126 čtenářů.

Výběr článků

Načítám