Hlavní obsah

Německý Rostock je bez koronaviru. Díky za superdisciplínu, vzkázal starosta

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dubnovou středu zaslal Claus Ruhe Madsen (47), starosta Rostocku ve východoněmecké spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko, jako každý večer strohou SMS šéfovi svého zdravotnického odboru. Otázka zněla: „Máme nová čísla?“ Odpověď dorazila obratem: „Ne, nikdo nově neochořel, žádný obyvatel města není v karanténě. Teď je Rostock bez korony. S přátelským pozdravem.“

Foto: Staff, Reuters

Na ilustračním snímku větrné elektrárny na moři poblíž dánské metropole Kodaně.

Článek

Madsen se výsledkem pochlubil. Během necelého roku tak na sebe strhl pozornost už podruhé. Poprvé loni v červnu, kdy tohoto Dána bez stranické příslušnosti vynesly hlasy voličů jako prvního cizince do křesla starosty německého velkoměsta. Minulý týden psal deník Frankfurter Allgemeine Zeitung obdivně o „Madsenově metodě“.

Nečekal na to, až se Berlín rozhoupe

„Milí přátelé, děkuji vám za superdisciplínu, podporu i to, že jste zvládli nepříjemné okolnosti. Teď se Rostock zřejmě stal prvním německým velkoměstem bez korony,“ blýskl se sdělením na Facebooku. „Ani nevíte, jak moc mě těší, že mohu povzbuzovat naději. Každý náznak, že obvyklý život se přibližuje, se počítá,“ vysvětlil televizi RTL.

V Dánsku po otevření škol vzrostlo reprodukční číslo

Koronavirus

Madsen, jenž před zvolením založil a vlastnil prodejnu s nábytkem a v letech 2013 až 2019 působil jako šéf Průmyslové a obchodní komory v Rostocku, věří, že si s covidem-19 spolu se svým týmem poradil i díky tomu, že nečekal na zázračné pokyny z Berlína, ale začal jednat o své vůli – promyšleně a účinně.

Nechal otestovat záchranáře, policisty, hasiče, pracovníky univerzitní kliniky a domů pro seniory i bez příznaků. A to navzdory kritice, že nenaslouchá doporučení Institutu Roberta Kocha a že si testy nechá sponzorovat místní firmou Centogene.

Dříve, než se k tomu odhodlala zemská vláda, zavřel rostocké školy. Dva tisíce z 2400 zaměstnanců městských úřadů poslal pracovat domů. Jedenáctého března riskoval nevoli veřejnosti, když pár hodin před zahájením zrušil vyprodaný koncert pro 5500 fanoušků v městské hale.

Dánská premiérka se stala vzorem

Toho dne totiž sledoval v televizi tiskovou konferenci dánské premiérky Mette Fredriksenové (42), jež oznámila zavření škol, školek a jeslí. Tou dobou se kancléřka Angela Merkelová (65) a ministerští předsedové jednotlivých zemí nedokázali shodnout na čemkoli podstatném. „Když jsem poslouchal šéfku dánské vlády, řekl jsem si: dělá to správně,“ svěřil se týdeníku Der Spiegel.

Dánsko před dvěma týdny otevřelo školy i kadeřnictví, šíření koronaviru se nezrychlilo

Koronavirus

„Starosta se projevil jako správný chlap ve správném čase na správné místě. Měli jsme i štěstí, o dva týdny víc času než jih Německa. Testy jsme dokázali vystopovat nemocné a zpřetrhat řetězce nákazy,“ připouští Emil Reisinger (51), šéf oddělení tropické medicíny a infekčních chorob univerzitní kliniky v Rostocku.

Reklama

Výběr článků

Načítám