Hlavní obsah

Německo zpřísňuje kontroly cestujících Čechů

Od první minuty neděle začíná platit na hranicích s Německem tvrdší režim a cestující mohou čekat přísné kontroly. Spolková republika Německo zařadila Česko na seznam vysoce rizikových oblastí kvůli počtům nakažených koronavirem. Kdokoliv, kdo bude chtít vstoupit na území SRN a předtím pobýval posledních deset dnů v ČR, musí se v Německu povinně registrovat, předložit negativní test a jít do karantény.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tato skutečnost komplikuje především situaci pendlerům, kteří budou muset častěji podstupovat testy. Bavorsko a Sasko vůči nim budou přistupovat rozdílně. Zatímco Sasko bude žádat po pendlerech dva testy na koronavirus týdně, pro vstup do Bavorska se budou muset čeští přeshraniční pracovníci od pondělí nechat testovat každých 48 hodin.

Fronty na hranicích s Německem, tisícovka pendlerů čekala na test

Koronavirus

Už v sobotu se na hraničním přechodu Pomezí na Chebsku tvořily předlouhé fronty, které podle místostarosty Chebu Jiřího Černého čítaly tisícovku lidí.

Hlavním omezením pro běžné cesty do Německa je to, že při příjezdu z vysoce rizikové oblasti je nyní nezbytné mít u sebe negativní test, který již není možné nechat si vyhotovit až po příjezdu. I při negativním testu přitom musí lidé nastoupit do desetidenní karantény, kterou ale lze ukončit dalším negativním testem nejdříve po pěti dnech izolace.

Zmutovaný koronavir uvrhl do karantény berlínskou kliniku

Koronavirus

Výjimky jsou povolené pouze v případě průjezdu bez zastávky, nebo lidé vstoupí do Německa jen kvůli tranzitu a zemi co nejrychleji opustí. Výjimku mají také ti, kteří do Německa vstupují z pracovních důvodů v rámci přepravy osob, zboží nebo nákladu po silnici, železnici, lodí nebo letadlem.

Německo vůči Česku přitvrzuje

Zahraniční

Německo zařadilo Českou republiku na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí v pátek spolu například s USA, Španělskem, Portugalskem, Slovinskem, Bosnou a Hercegovinou, Srbskem, Černou Horou, Kosovem, Severní Makedonií a Egyptem. Jde o země s mnohem prudším nárůstem případů koronavirové infekce než v Německu, zpravidla s více než 200 nově nakaženými na 100 tisíc obyvatel za týden.

Záhada v Berchtesgadenu: Okres je tři měsíce v uzávěře, počty nakažených vůbec neklesají

Koronavirus

Také Francie zpřísňuje podmínky pro vstup do země. Cestující, včetně těch ze zemí EU, se musí od půlnoci před vstupem do země prokázat negativním PCR testem na koronavirus, ne starším než 72 hodin. Opatření se však netýká "nezbytných cest", pendlerů z okolních zemí a pozemní dopravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám