Hlavní obsah

Fronty na hranicích s Německem, tisícovka pendlerů čekala na test

Novinky, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Na hraničním přechodu Pomezí u Chebu se od sobotního rána tvořily dlouhé fronty pendlerů mířících do sousedního Bavorska za prací. Podle tamních předpisů musí každé dva dny podstoupit testy PCR kvůli šíření nového typu koronaviru.

Foto: JSDH Cheb

Na hraničním přechodu Pomezí u Chebu se tvořily dlouhé fronty pendlerů, kteří čekali na testy. Foto

Článek

„Od časných hodin najíždí desítky, později stovky pendlerů k odběrovému místu, které bylo zřízeno na německé straně,“ uvedl na sociálních sítích místostarosta Chebu Jiří Černý (VPM), podle kterého od devíti ráno čítala fronta již stovky lidí. O hodinu později čekalo podle místostarostovo zjištění přímo na místě na testy kolem tisícovky pendlerů. A to přesto, že samotný odběr trvá zhruba jednu minutu.

Německo zařadilo Česko na seznam vysoce rizikových zemí

Koronavirus

„Vzhledem k situaci, počasí a množství osob čekajících na odběry, jsem ihned ve spolupráci s jednotkou dobrovolných hasičů Cheb-Háje zajistil horký čaj, který byl během krátké doby na místě,“ pokračoval Černý.

Foto: JSDH Cheb

Čaj pro čekající pendlery

Následovala podle místostarosty komunikace o situaci na hranicích mezi karlovarským hejtmanem Petrem Kulhánkem (KOA), senátorem Miroslavem Balatkou (STAN) a ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO).

„Petr Kulhánek se snaží dosáhnout toho, aby německá strana navýšila své kapacity testování v pohraničí, případně aby v Bavorsku slevili z testování jednou za dva dny na úroveň Saska, kde stačí dva testy za týden. Hejtman se také snaží od pondělí zřídit nové testovací místo přímo na Pomezí, aby nenastal kolaps,“ řekl Černý. „Tento problém byl vyvolán německou stranou. Ne českou. Omezení jsou zásadní a vydaná na poslední chvíli,“ uzavřel zástupce starosty.

Foto: JSDH Cheb

Hasiči rozdávají čekajícím pendlerům horký čaj.

Bavorský zemský okres Cham vytvoří dvě dodatečné testovací stanice přímo na hranici s Českou republikou. Mají umožnit rychlé a hromadné testování tisícovek českých pendlerů a zamezit tvoření kolon. Uvedla to na svém serveru rozhlasová stanice Bayerischer Rundfunk (BR).

Reklama

Výběr článků

Načítám