Hlavní obsah

Německo od soboty částečně uvolní kontroly na hranicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Kontroly na německých hranicích by se měly od této soboty částečně nebo zcela uvolnit, uvedl německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) po zasedání vlády. Opatření zavedená kvůli šíření koronaviru by se pak měla zcela zrušit k 15. červnu.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Německá kancléřka Angela Merkelová a ministr vnitra Horst Seehofer

Článek

Německo zavedlo kontroly na hranicích s Dánskem, Lucemburskem, Francií, Rakouskem a Švýcarskem 16. března. Od té doby mohou do SRN vstoupit pouze ti, kteří pro to mají „závažný důvod“, což jsou například pendleři, lékaři či občané EU, kteří jsou na cestě do své domovské země.

Do této kategorie spadají také cesty za péčí o příbuzné a jiné rodinné důvody.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Seehofer oznámil, že Německo přestane kontrolovat hranice s Lucemburskem zcela a stejný krok se brzy chystá učinit i v případě Dánska. Kontroly hranic s Francií, Rakouskem a Švýcarskem sice budou pokračovat do 15. června, ale v uvolněném režimu.

Berlín do budoucna počítá s pokračováním kontrol, které však už nebudou systematické, ale pouze namátkové.

Hraniční přechody s Českem Německo nehlídalo ani dosud.

Hranice v Evropě začínají padat

Koronavirus

EU nabádá k postupným krokům

Postupné uvolňování hranic doporučuje také Evropská komise. Nejprve má přijít na řadu otevírání hranic mezi státy, kde je vývoj epidemie koronaviru podobně příznivý. K tomuto kroku již sáhly pobaltské země a uvažuje o něm například i Rakousko.

Po uvolňování zákazů volají zvláště jihoevropské státy jako Řecko, pro něž je významným zdrojem příjmů turistika.

O otvírání hranic uvažuje i Česko, zřejmě to však nebude tak žhavé. Premiér Andrej Babiš řekl Blesku, že hranice s Rakouskem a Slovenskem by se mohly otevřít 8. nebo 15. června.

Babiš: Hranice se Slovenskem a Rakouskem by se mohly otevřít do poloviny června

Domácí

Podle Evropské komise by státy při rušení kontrol neměly diskriminovat občany dalších unijních zemí. Pokud se stát rozhodne, že umožní cizincům cestovat na své území, měl by jim „dovolit cesty ze všech oblastí, regionů nebo zemí s podobnou epidemiologickou situací”.

Teprve ve druhé fázi, kterou komise časově nespecifikovala, by se měly kompletně otevřít hranice celého schengenského prostoru, jenž umožňuje volný pohyb.

Komise počítá s tím, že teprve po otevření vnitřních hranic v rámci Unie se zruší zákaz vstupu cizinců do EU. Ten prozatím navrhuje prodloužit do 15. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám