Hlavní obsah

Hranice v Evropě začínají padat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň/Curych
Aktualizováno

Provoz na rakousko-německé hranici, zavřené kvůli šíření nového typu koronaviru Sars-CoV-2, se zcela obnoví v pondělí 15. června, napsala agentura APA. Odvolává se na svůj zdroj z rakouské vlády a úterní telefonát rakouského kancléře Sebastiana Kurze se šéfkou německé vlády Angelou Merkelovou. Kontrolovat se bude pouze namátkově.

Foto: Profimedia.cz

Hraniční přechod mezi Německem a Rakouskem v Oberaudorfu.

Článek

Od tohoto pátku se budou na rakousko-německé hranici provádět pouze namátkové kontroly, napsala agentura APA s odvoláním na úřad kancléře.

Kurz v úterý večer ve vysílání pořadu 10vor10 švýcarské televize SRF uvedl, že počítá s volným režimem schengenského prostoru opět od června, nyní se snaží liberalizovat hraniční režim se sousedními státy Rakouska.

Matovič: Otevřením hranic vytvoříme opět Československo

Koronavirus

Ve švýcarské televizi Kurz prohlásil, že ještě tento měsíc by chtěl uvolnit kontroly na pomezí se Švýcarskem zavedené kvůli koronaviru a v červnu pak plně obnovit překračování hranic bez jakýchkoli kontrol.

Bavorsko na brzdě

A zmínil, že rakouským cílem je vedle nového režimu se Švýcarskem také uvolnit situaci na hranicích s Německem.

Merkelová: Německo musí svým sousedům pomoci s oživením ekonomik

Ekonomika

„Rozhovory s Německem pokračují výborně. I zde je možné očekávat průlom,” řekl Kurz. Rovněž prohlásil, že Švýcarsko s Rakouskem by chtěly hranice s Německem uvolnit rychleji, ale na brzdě prý stojí německá spolková země Bavorsko.

Nedávno Vídeň sdělila, že o brzkém návratu k normálu na hranicích jedná také s Českem.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Turistický ruch Rakouska je do značné míry závislý na Německu, respektive na letních prázdninách jeho souseda. Ve snaze snížit škody napáchané epidemií koronaviru tlačí cestovní průmysl na rakouskou vládu, aby jasně sdělila, jak bude vypadat situace pro letní sezónu.

Německá vláda bude řešit znovuotevření hranic se sousedními státy během středečního jednání. Jednotlivé spolkové země tlačí na Berlín, aby se hranice opět uvolnily. Kancléřka Angela Merkelová po úterním jednání s konzervativními poslanci CDU/CSU naznačila, že při otvírání hranic směrem k sousedům chce, aby se uplatňoval dvoustupňový proces. Kontroly by podle ní neměly trvat do konce roku.

Plán pro postupné otevírání hranic by měla ve středu oznámit také Evropská unie.

Vídeň: Budeme jednat o otevření hranic s Českem

Evropa

V rámci kroků, které měly zpomalit šíření nákazy koronavirem, uzavřelo Rakousko podobně jako jiné země hranice se sousedy a omezilo vstup jen na odůvodněné případy. Podle současných ustanovení platí v Rakousku zavedení hraničních kontrol s Německem, Itálií, Švýcarskem, Lichtenštejnskem, Českem a Slovenskem do 31. května a kontroly jsou i na hranicích s Maďarskem a Slovinskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám