Hlavní obsah

Německo a Francie navrhují kvůli koronaviru vybrat a přerozdělit 500 miliard eur

Paříž/Berlín

Německo a Francie navrhují vytvoření evropského programu v rozsahu 500 miliard eur (13,8 bilionu korun) na hospodářskou obnovu po krizi způsobené koronavirem. Podporu z fondu mají dostávat země a sektory nejhůře postižené pandemií. Na tiskových konferencích v Berlíně a v Paříži to po společném jednání řekli německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron.

Foto: Pool New, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Současná krize se nedá srovnat s žádnou krizí v dějinách Evropské unie. Žádný člověk, žádné pracovní místo a žádná firma není ušetřena tohoto globálního šoku," uvedly obě země ve společném prohlášení.

Musíme na to evropsky

Nezbytná je proto podle Merkelová jasná reakce, jejíž součástí by měl být i záchranný fond. Sice se na něm budou muset shodnout všechny členské země sedmadvacítky, kancléřka ale věří, že když Německo s Francii dají takový impuls, nalezení shody to usnadní. „Musíme jednat evropsky, abychom z této krize vyšli dobře," podotkla.

Macron pondělní návrh označil za velký krok dopředu.

Celkový objem pomoci evropským ekonomikám může být ještě výrazně vyšší. Evropský parlament totiž požaduje, aby EU do obnovy ekonomik investovala dva biliony eur (55 bilionů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám