Hlavní obsah

Němci už toho mají dost. Demonstrovali proti koronavirovým opatřením

Tisíce lidí v Německu protestovaly proti opatřením, která vláda přijala v boji s koronavirem. Nejvíce se jich sešlo ve Stuttgartu, nespokojenost ale Němci v ulicích vyjadřovali také v Mnichově, Berlíně či Frankfurtu nad Mohanem, informovala tisková agentura DPA.

Foto: Bodo Schackow, ČTK/AP

Policisté v německé Geře

Článek

Podle DPA se demonstrací účastnili i pravicoví extremisté, odpůrci očkování a lidé, kteří věří konspiračním teoriím. Stovky lidí se na nepovolených protestech sešly rovněž ve velkých švýcarských městech. Ve Stuttgartu úřady povolily demonstraci jen s omezením počtu účastníků na 5000. Podle DPA se ale odpůrců koronavirových opatření sešlo mnohem více, a někteří lidé tak museli zůstat před branami areálu, v němž se akce konala. Stížnost na omezení počtu účastníků, kterou podal organizátor demonstrace, správní soud tento týden odmítl.

Na stuttgartský protest šlo jen málo lidí se zakrytými ústy a nosem. Na jednom z transparentů byl nápis, podle kterého rouška je „moderním otroctvím”.

Foto: Felix Hoerhager, ČTK/AP

Demonstrace v Mnichově

V Mnichově vyhradili pro demonstraci pozemek na Tereziánské louce, kde se každoročně koná pivní festival Oktoberfest. Po naplnění kapacity tisíce protestujících policie na ohrazený pozemek nikoho dalšího nepustila. Některé z těch, kteří se do areálu nevešli a přesto odmítali odejít, policisté odnesli. Mnichovská radnice povolila demonstraci jen na dvě hodiny. Po celém Bavorsku, jehož je Mnichov metropolí, bylo na dnešek ohlášeno sedm desítek podobných shromáždění.

Foto: Bodo Schackow, ČTK/AP

Protesty ve městě Gera

Odpůrci pandemických opatření se sešli také v Berlíně. Podle DPA jich bylo několik stovek, další lidé s nimi přišli vyjádřit nesouhlas. Akce se odehrály bez incidentů.

Ve spolkové zemi Hesensko se největší protest uskutečnil ve Frankfurtu nad Mohanem. Také zde se shromáždili i odpůrci protestů, kteří demonstranty obviňovali z „nacistické propagandy”. Policie měla podle DPA problém udržet oba tábory oddělené.

Stovky lidí se sešly na demonstracích v Hamburku, Kolíně nad Rýnem, Düsseldorfu, Brémách či Lipsku. Ve městě Prenzlau nedaleko Berlína se protestu zúčastnil i bývalý předseda braniborské organizace Alternativy pro Německo (AfD) Andreas Kalbitz, kterého strana v pátek kvůli extremismu vyloučila. Demonstraci v Postupimi svolala známá léčitelka.

V saském Halle demonstranti podle policie slovně napadli tým veřejnoprávní televize ZDF. V Drážďanech přišel do parku nedaleko centra s protestujícími debatovat i saský premiér Michael Kretschmer. Podle agentury DPA po něm lidé požadovali okamžité zrušení všech opatření a popírali dokonce existenci viru jako takového.

Kromě Německa se proti opatřením přijatým v boji s pandemií covidu-19 protestovalo i ve Švýcarsku. Demonstraci u sídla vlády v Bernu policisté rozehnali a desítky jejích účastníků zadrželi. Podobně zasáhla policie také v Curychu a Basileji. V alpské konfederaci jsou zakázaná všechna shromáždění s více než pěti lidmi - i ta zdánlivě spontánní.

Reklama

Výběr článků

Načítám