Hlavní obsah

Nejvíc obětí koronaviru je v zemích s malou úmrtností na chřipku, tvrdí švédský epidemiolog

– Stockholm
Novinky, Alex Švamberk

Desetimilionové Švédsko patří k evropským zemím, které mají vysoký počet pacientů, jejichž úmrtí se přičítá na vrub onemocnění covid-19. Švédsko jich má 5870. Dává se to do souvislosti s tím, že země nezavedla tvrdá restriktivní opatření. Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegell ale přišel s jiným vysvětlením. Podle něj jsou vysoké počty obětí v těch zemích, kde byla v posledních dvou letech malá úmrtnost na chřipku.

Foto: Claudio Bresciani, ČTK/AP

Švédský epidemiolog Anders Tegnell

Článek

„Když zemře mnoho lidí na chřipku v zimě, zemře jich méně v letních vlnách veder. V tomto případě to byl covid-19, co způsobilo mnoho úmrtí,“ řekl Tegnell listu Dagens Nyheter.

„V zemích, které měly nízkou úmrtnost na chřipku v posledních dvou třech letech, jako je Švédsko, jsme viděli velmi vysokou úmrtnost na covid. Ti, kdo měli vysokou úmrtnost na chřipku, jako Norsko, měli malou úmrtnost na covid. Tento trend je vidět v několika zemích,“ dodal. Zmínil ale, že to není jediná příčina: „To nemůže být úplné vysvětlení, ale je to jeho část. Taky to vysvětluje vysoké počty mrtvých ve Velké Británii a v Belgii.“

I ve Švédsku chystají omezení, zpochybňují účinnost kolektivní imunity

Koronavirus

Tegnell také přiznal, že země při boji s pandemií udělala chyby. Virus se ve Švédsku rozšířil v domovech důchodců, odkud pochází skoro polovina obětí. Premiér Stefan Lofven v květnu přiznal, že země neudělala dost pro ochranu ohrožených skupin. Tegnell také přiznal vážné chyby ohledně domovů důchodců, ale nemyslí si, že by pomohlo uzavření země.

Ve Švédsku zemřelo 5870 nakažených, což je v přepočtu na počet obyvatel mnohem více než v dalších severských zemích, ale méně než ve Španělsku a v Itálii. Nejvíce lidí na milion obyvatel zemřelo v Peru, kde jich je 966,79. Následuje Belgie s 869,37, která ale zahrnula do statistiky i podezřelá úmrtí z domovů důchodců, páté je Španělsko s 642, osmá Velká Británie s 626, která začala oběti z domovů důchodců započítávat později, desátá Itálie s 589 následovaná Švédskem s 574.

Švédsko na rozdíl od ostatních evropských zemí nezavedlo tvrdé restrikce, školy na prvním i druhém stupni zůstaly otevřené, stejně jako obchody, bary a restaurace. Zakázáno bylo setkávání více než 50 lidí a lidem nad sedmdesát nebo z ohrožených skupin bylo doporučeno zůstávat doma. Vláda ani nedoporučila nosit roušky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám