Hlavní obsah

Nejsi očkovaný, nedostaneš výplatu, platí pro francouzské zdravotníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Od středy platí ve Francii pro všechny zdravotníky povinnost být očkován proti koronaviru. Musí mít alespoň jednu dávku vakcíny. V opačném případě je čekají tvrdé postihy v podobě pozastavení výplaty nebo odvolání z práce. Povinnost se vztahuje na zdravotníky, pečovatele i dobrovolníky v domovech pro seniory a hasiče. Celkem je to 2,7 milionu pracovníků, naočkováno není zhruba 300 tisíc z nich.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ti, kteří se nenechali očkovat a nemohou to vysvětlit zdravotními důvody nebo nedávným proděláním nemoci covid-19, nemohou od středy vykonávat své zaměstnání. Zaměstnavatelé jim mohou zastavit vyplácení mzdy nebo je mohou odvolat z práce. Nemohou s nimi ale ukončit pracovní poměr. Stanoví to covidový zákon, který rovněž upravuje povinnost prokázat se při vstupu do kulturních a volnočasových míst zdravotnickým pasem. Ti, kteří se chtějí očkovat v následujících dnech a využijí k tomu své volno, mohou v práci pokračovat.

Raději covid než vakcína, rozhodují se Francouzi

Koronavirus

Mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal uvedl, že naočkováno je přes 90 procent zdravotníků. Průzkumy veřejného mínění podle něj také naznačují, že většina veřejnosti toto opatření podporuje. Prezident Emmanuel Macron povinnost oznámil před dvěma měsíci, aby lidé, jichž se povinnost týká, získali dostatek času na podstoupení alespoň jedné dávky očkování.

Francie: Povinná vakcína pro zdravotníky i hasiče

Koronavirus

Francouzský úřad pro veřejné zdraví (SPF) informoval, že k 12. září obdrželo alespoň jednu dávku očkování 89,3 procenta pečovatelů. Podle Florence Arnaizové Mauméové, generální tajemnice společnosti Synerpa zastupující soukromé pečovatelské domy, bude v následujících dnech pozastaveno asi 2000 až 3000 pracovních smluv. Očkovat se podle ní nehodlá jedno až dvě procenta pečovatelů, řekla to agentuře AFP.

Správa pařížských veřejných nemocnic Assistance publique-Hôpitaux de Paris (AP-HP) odhaduje, že očkovat se rovněž nenechá jedno až dvě procenta zdravotníků.

Jste hlučné ovce, vzkázal francouzský ministr odpůrcům injekcí

Evropa

Ve Francii je plně očkováno 83 procent dospělých. Vakcíny ale mají i své odpůrce. Proti povinnému očkování zdravotníků a zdravotnickým pasům se opakovaně konaly protesty v mnoha francouzských městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám