Hlavní obsah

Nechají se učitelé testovat? Zájem je spíše malý

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek startuje dobrovolné testování učitelů a dalších pedagogických pracovníků na koronavirus. Budou mít kantoři o antigenní testy zájem? Přesná data zatím nejsou, avšak předběžné odhady podle zjištění Novinek ukazují, že většina z nich zájem mít za stávajících podmínek nebude.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Podle mého soukromého průzkumu má zájem asi třetina učitelů,” prozradil Novinkám šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Průzkum provedl mezi řediteli v asociaci.

„Celkově by zájem o testování mělo přes 50 procent učitelů, ale část odrazují konkrétní podmínky,” dodal tento ředitel Masarykovy ZŠ v pražských Klánovicích.

Připouští, že jde o malý vzorek - jeho asociace sdružuje asi 250 škol ze 4000. „Navíc jsme jenom ZŠ, o středních školách nevím. Přesto si ale myslím, že by to mohlo být podobné všude,” poznamenal.

Učitelé se mohou testovat od 4. prosince

Domácí

Předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček, který vede Masarykovu střední školu chemickou v Praze, žádná konkrétní čísla nemá. Podle něj to bude na různých školách velmi rozdílné. „Přímo u nás ve škole je ale zájem zatím minimální,” napsal Novinkám.

Šéf školských odborů František Dobšík plošné testování uvítal. „Osobně to považuji za dobrý přístup, jen bych chtěl ještě požádat, aby se to netýkalo jen pedagogických pracovníků, ale i třeba paní uklízeček, kolegyní v jídelnách,“ řekl již dříve. Nyní se domnívá, že zájem učitelů o tyto testy se bude v každém kraji lišit.

Podle Dobšíka je komplikované zájem o testování mezi pedagogy zjistit, protože je jich velké množství. „Někde vím, že do toho půjdou skoro všichni. Někde není naopak takřka žádný zájem,” uvedl.

Hygienik by mohl zavírat školy či obchody, navrhuje Blatný

Koronavirus

Bližší údaje, jaký mají pedagogové zájem o antigenní testy, nemají ani předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová, pražský radní pro oblast školství Vít Šimral ani kupříkladu Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně.

„Zbytečné”, obava z nákazy či málo času

Zajímavé informace ale Novinkám poskytla předsedkyně spolku Učitelská platforma Petra Mazancová, která si udělala malý interní průzkum mezi pedagogy. Také z něj podle ní vyplývá, že zájem je spíše minimální.

„Důvody jsou následující: někteří již covid prodělali, jiní v tom nevidí smysl, když druhý den může být vše jinak. Jiní zase nechtějí stát ve frontě s ostatními učiteli a nakazit se, hygienické stanice navíc dávají většinou jen málo času na zjištění zájmu,” sdělila Novinkám Mazancová, která jinak učí na Gymnáziu Josefa Jungmanna Litoměřice.

Nabídla Novinkám ještě anonymizované reakce tří členů Učitelské platformy:

  • Na naši školu poslala hygiena info kolem jedenácté dopoledne a seznam chtěli do druhého dne do 9 hodin. Stát někde ve frontě ostatních učitelů i z jiných škol a riskovat nakažení opravdu nebudu. S kombinovanou výukou nemám ani čas. Smysluplné testování bych viděla, kdyby do školy přišel jednou za týden ráno nějaký pracovník, odebral vzorky a oznámil, kdo už nemá učit, a šupajdil na další testy. Tato jednorázová akce mi přijde nesmyslná.
  • Zájem je minimální - jeden určitě, 2-3 možná ze 20 oslovených. Záleží taky na tom, kde se bude testovat. Dojíždět do okresní nemocnice nechce nikdo.
  • Mně to přijde zbytečné. Předevčírem jsem test absolvovala kvůli nástupu do nemocnice se synem a konzultovala to tam se sestřičkami - a informace, že teď momentálně pozitivní nejsem, je fajn. Ale vzhledem k tomu, že už za pár hodin to může být jinak, mi to přijde zbytečné.

Malému zájmu odpovídají i informace ze ZŠ a MŠ Lišov. O dobrovolné antigenní testy má zájem jen 10 z 50 tamních pedagogických pracovníků, jak pro Novinky zjistila ředitelka této jihočeské školy Monika Hrdinová.

Od 4. do 18. prosince

Učitelé budou tedy mít možnost nechat se zdarma otestovat od 4. do 18. prosince. Náklady zhruba 70 milionů Kč se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) budou hradit ze zdravotního pojištění. Učitelé by měli chodit na stěr z nosohltanu na odběrná místa v nemocnicích a zdravotnických zařízeních.

V Česku je podle statistik ministerstva školství přibližně 170 tisíc učitelů mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol.

Středoškoláci se do škol vrátí 7. prosince

Věda a školy

V pondělí 30. listopadu se do škol vrátily zbylé ročníky prvního stupně a deváťáci. Žáci druhého stupně se ve školách točí podle rotačního systému, kdy je ve škole polovina celých tříd, druhá polovina se učí z domu a ob týden se střídají. Na střední školy zatím docházejí jen závěrečné ročníky, ostatní se učí na dálku. To se má změnit příští týden.

Školy se do 3. stupně PES přesunou až od pondělí 7. prosince. Bude to znamenat zavedení rotace prezenční a distanční výuky na SŠ a pokračování tohoto systému výuky na 2. stupni základních škol. Do učeben se budou moci vrátit i 1. ročníky vysokých škol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám