Hlavní obsah

Nakažení měli zarudlé oči, tvrdí americká ošetřovatelka z domova důchodců

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chelsey Earnestová, zkušená ošetřovatelka z domova důchodců v americkém státu Washington, si povšimla, že všichni klienti, kteří se nakazili koronavirem SARS-CoV-2, měli kromě kašle a dýchacích obtíží i zarudlé oči.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Záchranáři zasahují u případu, který byl nahlášen jako nákaza koronavirem v americkém Seattlu.

Článek

Své zkušenosti z domova pro staré a nemocné v Kirklandu, předměstí Seattlu, který byl nákazou tvrdě zasažen, sdělila ošetřovatelka v rozhovoru pro stanici CNN. Kromě typických symptomů, tedy horečky, kašle a respiračních problémů, si Earnestová povšimla toho, že všichni nakažení měli zarudlé oči. „Všichni měli jakoby alergické příznaky. Bělma nebyla celá červená, spíš jako by kolem nich byla červený stín,“ uvedla Earnestová.

Zarudlé oči neuvádí jako příznak nákazy ani Světová zdravotnická organizace (WHO) ani americká organizace Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Jak však organizace dodávají, výčet příznaků není absolutní. Onemocnění Covid-19 se může projevovat různě. Rovněž nutno dodat, že i když nelze žádné svědectví brát na lehkou váhu, Earnestová se setkala pouze s malým počtem nakažených lidí, aby z toho mohly být vyvozovány všeobecné závěry.

V New Yorku pacientům s koronavirem podávají vysoké dávky vitaminu C

Koronavirus

Přesto však Americká oftalmologická akademie vydala varování očním lékařům, že podle některých svědectví může virus vyvolávat mírný zánět spojivek a být přenášen aerosolem po kontaktu se spojivkou.

Bojujete s neviditelným vetřelcem

Pro Earnestovou se nicméně zarudlé oči staly jasným poznávacím znamením, že je klient nakažen. „Koordinující lékař už se jen ptal: ‚Mají zarudlé oči?‘ Řekla jsem, že ano a on už jenom: ‚Najdu vám volné lůžko,“ uvedla ošetřovatelka.

Earnestová vede ošetřovatelky v jiném domově, když však domov v Kirklandu potřeboval kvůli nákaze dobrovolníky, okamžitě se přihlásila. Jak ale dodala, netušila, co všechno může koronavirus napáchat.

Na depresi z karantény zemře víc lidí než na „tu chřipku”, tvrdí Trump

Koronavirus

Ošetřovatelka nazvala koronavirus „neviditelným vetřelcem“. Jeden ze seniorů byl ještě večer naprosto v pořádku a bez symptomů, o čtyři hodiny později měl horečku, nemohl dýchat a musel být urychleně převezen do nemocnice ve vážném stavu.

Newyorské nemocnice se potýkají s přívalem nemocných

Koronavirus

Stejně jako zdravotníci v nejpostiženějších oblastech světa i ona své pocity přirovnala k bitevnímu poli. „Je to jako být na bojišti s omezenými zásobami. Pomoc přichází pomalu, je tu spoustu obětí a nepřítele nevidíte,“ uvedla Earnestová.

K úternímu odpoledni se nakazilo na 129 klientů, zaměstnanců či návštěvníků domova. Zemřelo jich 29, z toho 18 seniorů bydlících v domově. Přišla však i dobrá zpráva, 90letá Geneva Woodsová bydlící v domově, který byl před čtrnácti dny nejhůř zasaženým místem v USA, se dokázala uzdravit.

Reklama

Výběr článků

Načítám