Hlavní obsah

„Nakažená krysa”. Španělští lékaři čelí i zlovůli okolí

Právo, DPA, ČTK, mcm

I když jsou Španělé zdravotníkům vděčni za jejich péči, jak epidemie pokračuje a počet obětí výrazněji neklesá, sílí mezi lidmi obavy, že by se od nich mohli nakazit. To ústí do různých naschválů a nátlaku.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Koronavirus ve Španělsku. Ilustrační foto

Článek

Nepříjemně to pocítila třeba barcelonská gynekoložka Silvana Boninová. Když chtěla odjet ze společné garáže autem do práce, zjistila, že jí kdosi u auta propíchal pneumatiky a dveře zhanobil nápisem „nakažená krysa“.

Potěšen nebyl ani doktor Jesus Monllor, když po dvanáctihodinové šichtě našel ve dveřích bytu vzkaz: „Nazdar, sousede. Víme o Tvé dobré práci v nemocnici, oceňujeme ji, ale musíš myslet i na své sousedy. Jsou tu děti a staří lidé. Funguje hotel, kde ubytovávají zdravotnický personál. Dokud to trvá, přemýšlej nad tím, prosím.“

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Lékaři a pečovatelé jsou nemoci vystaveni nejvíce, ve Španělsku se nakazilo 25, a možná už 70 tisíc z nich.

Katalánsko zmatkuje

Ve čtvrtek vznikl zmatek kvůli počtu obětí, když Katalánsko ohlásilo téměř dvakrát více úmrtí pro tuto oblast než centrální vláda. Madrid tvrdí, že zmatek vyvolali Katalánci, kteří teď využívají i informace pohřebních ústavů, jež zahrnují i úmrtí doma, kdy lékař označí za důvod smrti covid-19, aniž byl proveden test.

Vláda vydala v pátek nařízení, podle něhož musí regiony hlásit případy úmrtí s potvrzeným testem na koronavirus odděleně od těch bez testů.

Reklama

Výběr článků

Načítám