Hlavní obsah

Na mobilu či bankovce dokáže koronavirus přežít i měsíc, ukázala nová studie

Novinky, coe

Na povrchu mobilního telefonu, bankovky či nerezové oceli může koronavirus přežít až 28 dní. Zjistili to vědci z Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu (CSIRO) se sídlem v australské Canbeře, kteří schopnost viru přežít podrobili měsíčnímu zkoumání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na hladkých površích, jako je sklo či nerezová ocel, se viru podle expertů daří lépe než například na bavlně, svědčí mu také nižší teploty. Při stoupající teplotě od 30 do 40 stupňů Celsia se odolnost viru naopak snižovala.

To podle Debbie Eaglesové, zástupkyně ředitele v australském centru pro infekční nemoci, kde byla studie provedena, zvyšuje potřebu chránit se před infekcí například mytím rukou v teplé vodě.

Vakcíny proti koronaviru? Pozor na přehnaná očekávání, varují vědci

Koronavirus

„Při 20 stupních Celsia, tedy zhruba při pokojové teplotě, přežívá virus podle našich zjištění na hladkých površích až 28 dní,“ citoval Eaglesovou server EurekAlert. „Přitom při podobných pokusech přežil virus chřipky typu A jen 17 dní. To ukazuje, jak je virus SARS-CoV-2 odolný,” dodala.

Když se nenecháte očkovat, epidemie nezmizí, vzkazuje Prymula

Domácí

Stanovení podmínek, za kterých je virus schopen přežít, je podle vědkyně klíčový pro opatření proti jeho šíření v oblastech, kde dochází k úzkému styku mnoha lidí.

V souvislosti se šířením nákazy většina obchodníků doporučuje při placení používat platební kartu místo hotovosti, upozornil server Daily Mail.

Reklama

Výběr článků

Načítám