Hlavní obsah

Můžeme zažít i další vlny Covid-19, až se děti vrátí do školy

Novinky,

První vlna pandemie nového koronaviru ještě neskončila, nákaza právě vrcholí v Británii, USA a v Rusku. Experti však už nyní varují, že druhá a třetí vlna může přijít dříve, než bude vakcína, uvedl americký Úřad pro potraviny a léky. Nástup další vlny někteří odborníci očekávají na podzim, až se všechny děti vrátí do školy.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Testování vakcíny proti covid-19

Článek

Dokud nebude vakcína, není nepravděpodobné, že „můžeme vidět druhou nebo dokonce třetí vlnu“, řekl listu USA Today ředitel Střediska pro biologické výzkumy při americkém úřadu pro potraviny a léky (FDA) Peter Marks, který má na starosti vývoj vakcín. „Třesu se z toho, ale myslím, že musíme být realističtí,“ dodal.

První experimentální vakcíny mohou být hotové podle výrobců nejdříve na podzim, za reálný termín se ale považuje 18 měsíců.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Profesor medicíny a šéfredaktor časopisu Vaccine Gregory Poland zmínil, kde by mohla druhá vlna udeřit v USA: „Stávající epidemie byla především na obou pobřežích. Druhá vlna bude v centrální části země, kde je hodně náchylných lidí.“

Druhá vlna na podzim?

Kdy přijde druhá vlna, jasné není, protože není známo, zda je covid-19 sezónní nemocí jako chřipka, která se objevuje v chladnějších měsících, nebo je na počasí nezávislá. „Jestliže se to nestane v létě, byli bychom všichni překvapeni, kdyby k tomu nedošlo na podzim,“ uvedl k nástupu možné druhé vlny profesor epidemiologie ze Střediska pro dynamiku nakažlivých nemocí na harvardské Chanově škole veřejného zdraví Michael Mina.

Vakcíny chystají skoro všude na světě. Ve vývoji jich jsou desítky

Koronavirus

Podzimní termín je pravděpodobný nejen kvůli možné sezónnosti, ale také souvisí s tím, že se děti vrátí do školy, řekl profesor infekčních chorob na Kalifornské univerzitě v San Francisku Mike Reid. Aby se předešlo stávajícímu scénáři, je podle něj nutné rychle detekovat nové případy, což znamená hodně testovat, izolovat nakažené i lidi, kteří s nimi přišli do styku a chránit ohrožené. Napomoci by mohlo i měření teploty u vstupu do škol a obchodů nebo kanceláří, jak se to dělá v Asii.

Zatím není jasné, jak silnou si lidé proti covid-19 vytvářejí imunitu. Protože však u příbuzných nemocí SARS a MERS se částečná imunita vytvořila a krátkodobá vzniká i u lidí nakažených koronaviry, i to by mělo stačit, aby virus udeřil na místech, kde se ještě neobjevil a bude se tam snáze a rychleji šířit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám