Hlavní obsah

Místo lidí boxy s rouškami. Nacpaný britský boeing přivezl z Číny zdravotnické vybavení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britským nemocnicím začínají v době koronavirové pandemie akutně docházet zdravotnické potřeby. Vláda premiéra Borise Johnsona proto zaplatila společnosti British Airways, která v pátek z Číny transportovala dva a půl milionu roušek, rukavic a ochranných obleků, uvedl Daily Mail.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Osmadvacetihodinové cesty se zúčastnilo v Boeingu 777 sedm pilotů a šest dalších členů posádky. Boxy zdravotních pomůcek obsadili na letišti v Šanghaji každé sedadlo. „Letadlo je nacpané k prasknutí. Na každém místě je jeden box, který obsahuje dva tisíce roušek,“ řekl na videu před odletem domů pilot Andy Goodliffe.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Britská vláda rychle reagovala na vzrůstající stížnosti zdravotníků. Ti si museli v obchodech na vlastní náklady kupovat ochranné vybavení, protože zásoby jednotlivých nemocnic se pomalu tenčily. Místo ochranných obleků tak zdravotníci využívali například pytle do odpadkových košů.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock přitom trval na tom, že i přes opakované stížnosti je vybavení dostatek. Jeho názor patří podle zdravotníků do žánru fantazie.

Ochranné pomůcky nepotřebují jen pracovníci ve zdravotnictví. Před koronavirem je potřeba ochránit také ošetřovatele v pečovatelských domech, nebo řidiče autobusů a vlaků, kteří také žádali vládu o pomoc.

Počet potvrzených případů nákazy se ve Velké Británii dostal přes hranici 100 tisíc. Potvrzených úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19, kterou virus vyvolává, je zatím 14 576. Na jednotce intenzivní péče ležel s koronavirem i premiér Boris Johnson, z nemoci se ale postupně zotavil a už byl z nemocnice propuštěn.

Reklama

Výběr článků

Načítám