Hlavní obsah

Migranty z lodi Alan Kurdi dali Italové do karantény na trajekt

Právo, DPA, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 150 migrantů, které před týdnem vyzvedla u libyjských břehů loď Alan Kurdi patřící německé nevládní organizaci Sea-Eye, umístí sicilské úřady na trajekt Azzurra patřící rejdařství GNV. Tam budou běženci dva týdny v karanténě. Pak je mají podle Italů převzít jiné země Unie.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Loď Alan Kurdi.

Článek

„Vyřeší se tak konečně tato patová situace,“ řekl Gorden Isler, mluvčí Sea-Eye. Běžence totiž Itálie odmítala vpustit do svého přístavu kvůli covidu-19.

ON-LINE: Počet mrtvých na covid-19 ve Francii šplhá k 16 tisícům

Koronavirus

Podle italských úřadů má za migranty z Alan Kurdi plnou odpovědnost Německo, pod jehož vlajkou loď pluje. Německá vláda v pátek vyzvala Evropskou komisi o „koordinovanou podporu při řešení otázky, kde běženci skončí“.

Zatím tak není jasné, co s nimi bude dál.

Do sicilského přístavu Pozzallo navíc dorazil v neděli člun s asi sto migranty. Starosta města Robert Ammatuna řekl, že pašeráci lidí mají „novou strategii“. Dopraví běžence k evropským břehům na větším plavidle a pak je v malých člunech nechají několik námořních mil od pobřeží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám