Hlavní obsah

Město Jena zavádí povinné roušky. Jako první v Německu

Právo, DPA, nek

Částečnou povinnost nosit roušky či jinou ochranu úst a nosů se chystá zavést od příštího týdne durynské město Jena. Opatření má platit v obchodech, veřejné dopravě a v úředních budovách, přičemž jeho cílem je chránit hlavně zaměstnance.

Foto: Daniel Karmann, ČTK/AP

Šití roušek

Článek

Vzhledem k nedostatku roušek vyzvaly úřady tohoto stodesetitisícového města, aby si lidé ochranné prostředky zhotovili sami. „Ušijte je sobě i jiným lidem, abychom šíření viru ztlumili. Jakákoli rouška je lepší než žádná,“ stojí v prohlášení radnice.

Bavorsko zatím vyčkává

O podobném kroku se diskutuje i v Berlíně, který zároveň zvažuje, jaké pokuty zavést v případě porušení protiepidemiologických opatření.

ON-LINE: V Česku přibylo dalších sedm mrtvých s koronavirem, nakažených je 3508

Koronavirus

Ve hře je třeba pokuta 50 až 500 eur (1365 až 13 650 Kč) za nedodržení minimálního odstupu 1,5 metru na veřejných místech či pokuta až 500 eur v případě, že se někdo bude nacházet v jiném bytě než ve svém.

Bavorsko, v Německu nejpostiženější region, povinnost nosit roušky zatím nechystá ani v supermarketech, jak to zavedlo Rakousko. Bavorský premiér Markus Söder řekl, že nejprve je nutné vyčkat, zda a jak zaberou už dříve přijatá opatření. Nemocnice v celé zemi mezitím pokračují v přípravách na další postup epidemie.

Němci rozjeli metodu skupinového testování na koronavirus

Koronavirus

Spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn informoval, že volných je už 45 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče. Před začátkem epidemie jich bylo jen asi deset procent z celkových 28 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám