Hlavní obsah

Merkelová chystá pro Němce uzávěru čínského střihu

Rozsáhlé zavíraní škol či zákaz vycházení během dne. Tak přísnou celostátní uzávěru plánuje kancléřka Angela Merkelová pro Německo. O lockdownu čínského střihu by se mělo jednat po velikonočních svátcích, napsal deník Bild. Kancléřku rozčiluje, jak vlažně přistupují premiéři některých spolkových zemí k opatřením, jež by měla třetí vlnu pandemie brzdit. Nejvíce ji dráždí přístup Severního Porýní-Vestfálska a Sárska.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Kancléřka Angela Merkelová

Článek

Epidemiologové očekávají, že po svátcích významně vzroste počet infikovaných právě kvůli tomu, že se opatření na Velikonoce nezpřísnila, jak se snažila Merkelová prosadit. Jednání kancléřky s premiéry by se mělo konat po svátcích, a to 12. dubna.

„O ničem se zatím nerozhodlo,“ sdělil Bildu zdroj z Křesťanskodemokratické unie Německa, tedy strany kancléřky.

ON-LINE: V Česku přibylo 3809 nakažených

Koronavirus

Přísný lockdown by mohl podle kuloárových informací zahrnovat plošný zákaz vycházení i během dne či rozsáhlé uzávěry škol. Místo regionálních a velmi odlišně uložených uzávěr by bylo možné nařídit ultra přísnou uzávěru v délce několika týdnů. Podniky by musely pravidelně testovat a byla by v co nejširším možném rozsahu nařízena práce z domova.

V Německu roste počet nakažených, Tübingen možná vzdá projekt na rozvolnění

Koronavirus

Všechna opatření by se mohla prosadit prostřednictvím novely zákona o potírání infekčních chorob. Pokud se spolkové země dobrovolně nezavážou k přísným uzávěrám, mohla by je nařídit spolková vláda právě prostřednictvím tohoto zákona. Znamenalo by to dosud nevídané jednání, kdy kancléř nařizuje proti vůli spolkových premiérů, podotýká Bild.

Německo přeruší očkování, Merkelová hrozí mega uzavírkou

Koronavirus

V Německu během 24 hodin přibylo 18 129 nových potvrzených případů nákazy koronavirem a v souvislosti s ním 120 úmrtí. V porovnání s minulým týdnem, kdy nebyl sváteční den, je to pokles zhruba o tisícovku. Prudce ovšem roste počet infikovaných na jednotkách intenzivní péče.

Celoněmecké reprodukční číslo bylo v pátek odpoledne na hodnotě 1,03. To znamená, že 100 infikovaných nakazí v průměru dalších 103 osob. O den dříve bylo reprodukční číslo 0,99. Teprve v případě, že se drží delší dobu na nižší úrovni než jedna, epidemie ustupuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám