Hlavní obsah

Majitelé 3D tiskáren vyrábějí kvůli koronaviru ochranné pomůcky pro lékaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V boji s koronavirem pomáhají i majitelé 3D tiskáren. Jejich stroje teď tisknou zdravotnické pomůcky pro personál ordinací a nemocnic. Někteří z nich už získali atestaci. Jejich ochranné štíty schválilo i příslušné ministerstvo.

Majitelé 3D tiskáren vyrábějí kvůli koronaviru ochranné pomůcky pro lékařeVideo: TV Prima Velké Zprávy

 
Článek

Jedním z výrobců zdravotnických pomůcek je i Josef Průša. „Od té doby, co to je venku, tak se nám přihlásilo přes 2000 zdravotnických zařízení,” říká majitel firmy Prusa Research.

„Máme objednávky, jestli se tomu tak dá říkat, protože všechno děláme zadarmo, asi na 40 000 kusů,” uvedl Průša pro televizi Prima. Štíty ochrání oči a tvář před kapénkami a jsou vhodným doplňkem respirátorů. Zdarma je dostanou nemocnice, praktičtí lékaři, dentisté i lékárny, které si o ně požádají.

Šít neumí, tisknout ano

Kromě ochranných štítů se dají využít 3D tiskárny také k výrobě masky s nanofiltrem. Autorem takové masky je student pardubické Fakulty elektroniky a informatiky Michael Coubal.

„Já vlastně vůbec neumím šít, ale umím tisknout, a tím pádem jsem si vytiskl svoji vlastní masku, kterou jsem dále upravoval. Díky mým výpočtům jsme schopní masku udělat tak, aby pohltila co nejméně materiálů nanotechnologické látky,” vysvětlil Primě Coubal.

Do výroby ochranných pomůcek se pustili také vědci z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT, brašnářství Tlustý a spol. a několik dalších nadšenců.

Letadlo Smartwings je na cestě do Prahy, veze 1,9 milionu roušek a 100 tisíc respirátorů

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám