Hlavní obsah

Maďarsko uvolňuje restrikce, ale zatím jen mimo Budapešť

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán ve středu večer oznámil, že země vstupuje do nové fáze boje proti novému typu koronaviru a postupně uvolňuje některé restrikce. Uvolnění se zatím netýká hlavního města Budapešti a okolí, kde je nejvíc infikovaných.

Foto: Tamas Kaszas, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Orbán oznámil uvolnění některých restrikcí v krátkém videu na sociální síti, které nahrál po zasedání maďarské vlády. „Pokusíme se společně opětovně nastartovat život v Maďarsku, ale musíme k tomu přistupovat postupně a podle přísných pravidel. Musíme udržet přísnou ochranu starších lidí a obyvatel žijících v nejvíce infikovaných oblastech,“ uvedl předseda maďarské vlády.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Orbán svým prohlášením nepotěšil obyvatele Budapešti a blízkého okolí, kde zůstává v platnosti omezení pohybu osob. „Na venkově mohou být otevřeny obchody bez časového omezení, mohou být otevřeny terasy a zahrady restaurací a kaváren. Obyvatelé na venkově mohou navštěvovat také koupaliště,“ řekl premiér bez upřesnění, kdy k uvolnění dojde. Podle maďarských médií by k uvolnění pravidel mělo dojít od neděle 3. května.

V obchodech a v dopravních prostředcích musí občané nadále dodržovat 1,5metrovou bezpečnostní vzdálenost a musí nosit roušky. „V pátek mohou bez omezení otevřít květinářství, vždyť se připravujeme na Den matek,“ řekl v závěru Orbán.

Maďarsko filtruje informace o koronaviru, tvrdí nevládní organizace

Koronavirus

Maďarsko zavedlo omezení pohybu osob 27. března 2020. Ve stejném termínu došlo k omezení možnosti nákupu pro důchodce v čase od devíti do dvanácti hodin. Orbán zdůraznil, že toto omezení pro důchodce zůstává i nadále v platnosti pro lepší ochranu nejzranitelnější generace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám