Hlavní obsah

Londýn nejspíš upustí od povinného očkování zdravotníků v Anglii

– Londýn

Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl v pondělí před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Očkování je nadále naší nejlepší obranou proti covidu-19. Domnívám se ale, že již není přiměřené vyžadovat očkování jako podmínku pro výkon profese,“ uvedl Javid.

O povinném očkování zaměstnanců anglické zdravotní služby NHS vláda rozhodla v listopadu, kdy převládala varianta delta. Tu později nahradila varianta omikron, která je sice nakažlivější, ale méně často způsobuje vážný průběh nemoci, což podle Javida vedlo k jeho rozhodnutí. Zaměstnanci NHS, kteří jsou v osobním kontaktu s pacienty, měli mít podle původního plánu nejméně jednu dávku očkování už od nadcházejícího čtvrtka.

The Guardian změnu vládního postoje vysvětluje obavami o hromadný exodus zdravotníků, zejména v příhraničních oblastech. Podle agentury DPA by povinná vakcinace mohla připravit již tak přetížený zdravotnický systém rázem o 80 tisíc zaměstnanců. Javid chce podle Guardianu také odstranit očkování jako podmínku pro práci v pečovatelských domech, kde by to vedlo k odchodu 40 tisíc zaměstnanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám