Hlavní obsah

Lidé vzali galanterie útokem, ve frontách stojí s rozestupem

Novinky, jso, pko

Nedostatek roušek a ochranných prostředků se lidé rozhodli řešit domácí výrobou. Řadě z nich komplikovalo práci uzavření galanterií a obchodů s textilem, kde se dá sehnat potřebný materiál. Když kabinet v pondělí tyto provozovny z restrikcí vyjmul, vzali lidé galanterie útokem.

Fronty před galanteriemiVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Před galanterií na pražských Vinohradech se od rána vinula dlouhá fronta potenciálních zákazníků, kteří se rozhodli pořídit si látku či další potřeby pro zhotovení ochranné roušky.

Při čekání lidé spořádaně postávali ve frontě v rozestupech, které by měly zabránit potenciálnímu šíření koronaviru.

Jak šel čas s rouškami: Od „milionu na skladě” po „zlepšíme to do tří týdnů“

Domácí

Podobná situace byla v úterý k vidění před galanteriemi i v dalších městech po celé republice. Lidé mají zájem především o látky a gumičky, které se dají při výrobě roušky použít.

Lidé postávali i před galanterií Neroli v centru Brna. „V pondělí jsme se rozhodli naši prodejnu otevřít. Popud k tomu přitom vznikl tak, že mi telefonovala spousta lidí, kteří k nám chodívají, že by si chtěli nakoupit materiál na výrobu roušek. Začala jsem svolávat lidi, kteří by byli ochotní přijít do práce, a nakonec jsme se tady sešli i díky studentům v takovém počtu, že jsme byli schopni otevřít,“ řekla Právu spolumajitelka firmy Alice Lázničková.

Do obchodu se vstupovalo stylem kus za kus. „Musíme regulovat počet lidí v obchodě, aby nás tam nebylo více jak třicet. Je nás tu z personálu pět, snažíme se to redukovat i proto, abychom ten nával zvládali, nestíháme. Lidé kupují plátna, šikmé proužky, prostě základní materiál na výrobu roušek včetně gumiček,“ popsala Lázničková. Sama měla na obličeji vlastnoručně ušitou roušku. „Je z plátěného kapesníku,“ dodala.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Asi desítka lidí stála u dalšího obchodu s látkami u Měnínské brány. „Potřebuji to, co asi všichni ostatní v této řadě, takže látku a gumičky, abych si ušila roušku. Budu šít hlavně pro sebe, kdybych nemusela chodit do práce, klidně bych šila i pro další lidi,“ řekla Štěpánka z Brna, která čekala na konci řady.

Ten dělá to a ten zas tohle. A stát jen kouká. Češi si šijí a rozvážejí roušky

Koronavirus

Lidé šijící roušky, které vláda již delší dobu slibuje spolu s respirátory zajistit, se mezitím sdružují na internetu, kde nabízejí své výrobky zdarma či za mírný poplatek potřebným.

Anketa

Chystáte se doma vyrobit ochrannou roušku?
Ano
70,7 %
Ne
29,3 %
Celkem hlasovalo 3820 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám