Hlavní obsah

Lidé s covid-19 se mohou s někým setkat 10 dní po prvních příznacích, radí v USA

Novinky,

Pacienti, kteří prodělali nákazu novým typem koronaviru, se mohou bez obav setkávat s ostatními lidmi deset dní po prvních příznacích a po třech dnech bez zvýšené teploty. Tvrdí to příručka od amerického úřadu CDC (Centra pro kontrolu a prevenci nemocí). Háček je v tom, že u mnohých pozitivně testovaných se žádné symptomy neprojevily.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

CDC uvádí, že lidé, kteří jsou na koronavirus pozitivně testováni, jsou stále nakažliví, tudíž posečkání 10 dní pomáhá příznakům odeznít.

„Lidé se slabší imunitou možná budou muset zůstat doma déle než 10 dní,” dodala federální zdravotní agentura podle serveru The Daily Mail.

Covid-19 je nakažlivý maximálně 11 dnů. Bez ohledu na výsledky testů, tvrdí vědci

Koronavirus

To vše určitým způsobem navazuje na závěry, ke kterým došla singapurská studie, která tvrdí, že lidé jsou infekční maximálně 11 dnů po propuknutí choroby.

Testy mohou navodit mylný dojem, že máte protilátky, varuje americké centrum

Koronavirus

Jak CDC zdůrazňuje, nemít žádné symptomy a mít za sebou dokonce i negativní test rozhodně neznamená, že by člověk dále neměl praktikovat určitý sociální odstup a důslednou hygienu rukou.

Odborníci rovněž uvádějí, že počet nakažených koronavirem je mnohem vyšší, než se dosud odhaduje, což odpovídá i dřívějším tvrzením. Značná část lidí, u nichž se prokázala nákaza, totiž neměla žádné příznaky. Každý, kdo je infikován tímto virem a nemá příznaky onemocnění, je považován za pacienta s „tichou infekcí“. Jako příklad virologové udávají statistiky z CDC, podle kterých ze všech nakažených tvořili pacienti s „tichou infekcí“ 25 procent. Jiné zdroje uvádějí až 80 procent nakažených bez příznaků.

Přes 80 procent nakažených koronavirem má „tichou infekci“

Koronavirus

Výše popsané aktualizované pokyny pro chování každopádně přicházejí s tím, jak státy USA začínají znovu otevírat své ekonomiky a lidé se pomalu vracejí do práce či školy. Spojené státy jsou nejpostiženější zemí virem SARS-CoV-2.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Nová varianta covid-19 má jiné příznaky

Čínští lékaři hlásí, že noví koronaviroví pacienti na severovýchodě země reagují na nákazu odlišně než ti, kteří onemocněli v první vlně. To by mohlo...

Výběr článků

Načítám