Hlavní obsah

Lék na pálení žáhy zabírá na koronavirus, v USA už se testuje

Nemocnice v New Yorku v tichosti testují léky určené na pálení žáhy, respektive jejich látky pro léčbu nemoci covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru Sars-CoV-2, píše deník Daily Mail. Výsledky by měly být známé „během několika týdnů“. Odborníci s testováním začali na základě informací lékařů v Číně. Ti zjistili, že pacienti ve vyšším věku, kteří se nakazili koronavirem a užívali léky na problémy se žaludkem a pálením žáhy, infekci přežili.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Lékaři v Číně zjistili, že pacienti starší 80 let, kteří užívali medikament prodávaný pod názvem Pepcid, měli vyšší procento přežití než ti, kteří na stejné problémy užívali dražší lék Prilosec. Při důkladnějším rozboru se zjistilo, že přeživší nakažení dlouhodobě užívali volně prodejný lék Pepcid, který obsahuje látku famotidin. Dražší medikament Prilosec obsahuje omeprazol.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Vědci se domnívají, že látka famotidin brání v těle rozmnožování patogenů plicní nemoci covid-19. Časopis Science popsal případ Davida Tuvesona, ředitele laboratoře Cold Spring Harbor. Ten doporučil látku famotidin své 44leté sestře, u které se projevila nemoc covid-19. Trpěla horečkou a dusila se. První dávku léku si vzala 28. března. Následující ráno jí horečka klesla a saturace kyslíkem se vrátila do normálu.

A kolik lidí zabila obyčejná chřipka? Podle údajů z USA mnohem méně

Koronavirus

Podobně dramatickou změnu zaznamenali lékaři také u jejích dalších pěti kolegů, kteří se nakazili koronavirem a onemocněli covid-19. „Řekl bych, že to byl penicilinový efekt,“ prohlásil Tuveson.

Tyto závěry povzbudily společnost Northwell Health, která zahájila 7. dubna v New Yorku testování látky. Famotidin podávala 11 174 pacientům, z nichž 187 bylo v kritickém stavu. První předběžné výsledky by měly být k dispozici během několika týdnů od 391 pacientů.

„Vše se drží pod pokličkou, aby se zabránilo skupování léku,“ uvedl Kevin Tracey, bývalý neurochirurg, který má na starosti výzkum nemocničního systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám