Hlavní obsah

Koronavirus zkracuje lidem život v průměru o 10 let, zjistili vědci

– Glasgow
Novinky, mif, kam

Počet mrtvých v souvislosti s koronavirem se v celosvětovém měřítku pomalu šplhá k pomyslné hranici 200 tisíc. Nejnovější studie vědců z univerzity v britském Glasgow přitom ukazují, že zemřelým zkrátilo onemocnění covid-19 život v průměru o deset let. Zpráva je tak v rozporu s názorem, že většina obětí koronaviru by beztak brzy zemřela na něco jiného.

Článek

Jednou z nejvíce postižených zemí v Evropě byla Itálie, právě na data o tamních pacientech se tedy vědci zaměřili.

Případ po případu zkoumali zdravotní stav zemřelých, u kterých byl potvrzen koronavirus. Soustředili se přitom na jejich chronické problémy a celkový zdravotní stav, všechny získané údaje následně srovnávali s tabulkami průměrného dožití Světové zdravotnické organizace (WHO) a s databází zdravotnictví ve Velké Británii.

Díky tomu byli podle vlastních slov schopni vytvořit co „nejrealističtější měřítko“ toho, jak koronavirus zkracuje lidem život. Podle jejich odhadů by lidé se svými obtížemi žili se svými charakteristickými problémy v průměru o deset let déle, kdyby nemuseli čelit onemocnění covid-19.

Pacient infikoval celé oddělení. Výtěr měl přitom negativní

Koronavirus

Někteří lidé přijdou i o 40 let života

„Zjištěné informace jsou klíčové proto, aby vlády a veřejnost nesprávně nepodceňovaly dopady covid-19 na každého jednotlivce,“ prohlásil vedoucí studie David McAllister, který působí právě na univerzitě v Glasgow.

Zdůraznil přitom, že udávaný údaj představuje skutečně průměr. Ve většině zaznamenaných případů totiž pacienti přišli podle analýzy pouze o dva až pět let života. Průměr se ale tak výrazně zvýšil, neboť v případě několika desítek lidí byl život s ohledem na jejich zdravotní stav zkrácen o 30 či 40 let.

McAllister uvedl, že doposud se ostatní studie shodovaly v tom, že pacienti kvůli koronaviru přichází o citelně více let života. V předchozích studiích totiž hrály klíčovou roli jen některé faktory, jako je věk a pohlaví. „Takto rozsáhnou studii zahrnující i skutečný zdravotní stav pacientů zatím žádný ústav nepublikoval,“ doplnil McAllister.

Celá studie vědců z univerzity v Glasgow byla publikována na serveru Welcome Open Research. Výsledky jejich bádání však doposud nebyly přezkoumány, jak zdůraznil server Stroud News Journal.

Úmrtnost na covid-19 je podle studií mnohem nižší, než uvádějí statistiky

Koronavirus

Úmrtnost na covid-19 je mnohem nižší

Čísla ukazují, že ve Velké Británii zemře více než 13 procent diagnostikovaných na přítomnost viru SARS-CoV-2. Podle vědců je to zavádějící, Británie testuje jen nejzávažnější případy. Jediný způsob, jak zjistit skutečnou míru úmrtnosti, má být testování protilátek. Z amerického průzkumu vyplynulo, že nemoc může reálně zabít jen zhruba 0,18 procenta pacientů. V ČR podle oficiálních údajů zemřou tři procenta.

Průzkum losangeleské Univerzity Jižní Kalifornie naznačil, že nemoc může zabít pouze asi 0,18 procenta nakažených. Vědci to zjistili pomocí odebraných vzorků krve. Zkoumání 846 lidí zjistilo, že zhruba 4,1 procenta obyvatel okresu Los Angeles má protilátky proti koronaviru. To znamená, že zhruba 330 tisíc lidí již nemoc prodělalo a vybudovalo si vůči ní určitou imunitu.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Oficiální úmrtnost na covid-19 ve vybraných zemích

Reklama

Výběr článků

Načítám