Hlavní obsah

Koronavirus už se objevil i v odloučeném kmeni v Amazonii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Karanténní opatření a izolace od ostatních lidí nemusejí být ještě zárukou toho, že se nikdo nenakazí koronavirem. Jasně to ukazuje aktuální případ indiánů z odloučeného kmene Yanomami v Amazonském pralese. I tam se totiž nebezpečná nemoc objevila, jak informovala agentura AFP s odvoláním na brazilské ministerstvo zdravotnictví.

Foto: Profimedia.cz

Indiáni z odloučeného kmene Yanomami (ilustrační foto).

Článek

Virem se již dříve nakazilo nejméně sedm domorodců z jiných komunit, nyní se prokázal u patnáctiletého mladíka z izolovaného kmene.

„Máme jeden potvrzený případ u lidí z kmene Yanomami, což nás velmi znepokojuje,” uvedl brazilský ministr zdravotnictví Luiz Henrique Mandetta.

Mladík byl přijat na jednotku intenzivní péče v nemocnici ve městě Boa Vista na severu země, upřesnil ministr. Podle deníku O Globo je chlapec ve vážném stavu.

Byli svoji 51 let. Zemřeli na koronavirus šest minut po sobě

Koronavirus

V Brazílii žije téměř 800 000 domorodců z více než 300 různých etnik. Kmen Yanomami čítá zhruba 27 000 lidí.

Domorodé obyvatelstvo Jižní Ameriky v předchozích staletích decimovala řada nemocí, které do regionu zavlekli Evropané, například neštovice, tuberkulóza či chřipka. První případ nákazy mezi původním obyvatelstvem brazilské úřady ohlásily 1. dubna, jednalo se o dvacetiletou ženu z kmene Kokamů, jež se zřejmě nakazila od lékaře.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související články

Na remdesivir čekají tři české nemocnice

Čeští pacienti ohrožení na životě nemocí covid-19 by se měli dočkat léčby experimentálním lékem remdesivir v pražské Nemocnici na Bulovce, ve FN v Motole a FN...

Výběr článků

Načítám