Hlavní obsah

Byli svoji 51 let. Zemřeli na koronavirus šest minut po sobě

– Boynton Beach
Novinky, mif

Adrian a Stuart Bakerovi si řekli ano již před více než 51 lety. Manželství to bylo přímo ukázkové, jejich příbuzní tvrdí, že byli takřka neoddělitelní. Na konci března však oba zemřeli v souvislosti s komplikacemi kvůli koronaviru, a to pouhých šest minut po sobě. Informoval o tom zpravodajský server CNN.

Foto: Dana Klejnová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ještě před pár týdny byli Adrian a Stuart naprosto zdraví, pouze manžel se léčil s astmatem, jeho stav byl ale v posledních letech více než uspokojivý. Adrian byla mladší – bylo jí 72 let, zatímco Stuartovi 74.

Oba byli již v důchodu a žili v Boynton Beach na Floridě. Společně se těšili, že letos oslaví již 52. výročí svatby. Plány vzaly ale za své, když oba začali mít zhruba v polovině března příznaky onemocnění covid-19.

Adrian a Stuart Bakerovi na archivním snímku

V Praze se vyléčila 96letá pacientka s koronavirem

Koronavirus

Krátce poté byli hospitalizováni v tamní nemocnici, kde však po dvou týdnech svůj boj se zákeřnou nemocí prohráli. Jejich syn Buddy Baker pro server CNN uvedl, že oba zemřeli pouhých šest minut po sobě.

Syn: Co se děje, vám dojde, až když se vás to dotkne

„Dokud se vás to nedotkne, nebo se to nedotkne někoho, koho znáte, nedojde vám, co se kolem vás skutečně děje,“ prohlásil Baker.

Ten zároveň přiznal, že nejdříve byli po hospitalizaci všichni plni optimismu. Stav rodičů totiž vcelku promptně dostali lékaři pod kontrolu a horečka i dýchací obtíže byly na ústupu. Po 19. březnu se však během pouhých 48 hodin stav Stuarta dramaticky zhoršil a byl převezen na JIP.

Syn Buddy Baker a svatební fotka jeho rodičů

Postupně ale ztrácela sílu bojovat také Adrian. „Jsem přesvědčen, že to byl důsledek toho, že se táta tak zhoršil. Oni prakticky nikdy nebyli odloučení a máma to psychicky nezvládla,“ podotkl syn s tím, že matka neměla horečky ani další příznaky. Přesto nakonec v nemocnici skonala.

Baker se rozhodl o celý příběh podělit hlavně proto, aby inspiroval další lidi v boji s koronavirem. Podle něj je důležité, aby každý poslouchal doporučení lékařů – především tedy aby si lidé pravidelně myli ruce, zbytečně se nescházeli, zůstali doma a zbytečně nevycházeli.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Pandemie je požehnání, raduje se polský kněz

Zatímco svět intenzivně informuje o více než milionu nakažených a desetitisících obětí pandemie, katolický kněz Slawomir Abramowski z varšavské farnosti Bemovo...

Výběr článků

Načítám