Hlavní obsah

Na Slovensku kvůli koronaviru uzavřou několik romských osad

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Romské osady ve městě Kormpachy a v obcích Žehra a Bystrany na východním Slovensku skončily celé v karanténě pro výskyt koronaviru. Ve středu večer to oznámil hlavní hygienik Slovenské republiky Ján Mikas.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Karanténu bude zabezpečovat policie a armáda ve spolupráci se samosprávami. Obyvatelé budou mít zabezpečenou zdravotní starostlivost a zásobování. Premiér Igor Matovič potvrdil, že v těchto lokalitách se potvrdily desítky infikovaných.

„Není to nepřátelský akt, chceme lidi tímto způsobem chránit,“ zdůraznil předseda vlády.

Slovenský europoslanec romského původu a člen krizového štábu Peter Pollák upozornil, že koronavirus se může v podmínkách osad šířit třikrát rychleji než za normálních okolností. Na Slovensko se v uplynulých dnech vrátilo ze zahraničí asi 1500 Romů, kteří nedodržovali domácí karanténu. Deník Korzár v této souvislosti napsal, že romskou osadu v obci Žehra už odpoledne strážili policisté a vojáci. V karanténě tam bylo dosud 38 lidí, kteří přišli do styku s mužem, který svážel Romy z Velké Británie a byl první pozitivně testován.

Kontroly lidí způsobily na Slovensku rozsáhlé dopravní kolony

Koronavirus

Vojenští lékaři začali minulý týden testovat obyvatele romských osad a zaměřili se především na ty, kteří se vrátili ze zahraničí. Šéf generálního štábu slovenských ozbrojených sil Daniel Zmeko oznámil, že rozšíří počet týmů, které budou testovat obyvatele romských osad ze současných čtyř na osm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám