Hlavní obsah

Počty nakažených koronavirem nesedí. Proč?

• Aktualizováno
Novinky, Kateřina Mahdalová

Vývoj epidemie koronaviru sledují v Česku radnice měst a obcí, zdravotnická zařízení, školy, podnikatelé i běžní občané, kteří chtějí vědět, co se u nich v regionu děje. Někdy je ale může zmást, že se čísla z různých zdrojů rozcházejí. Proč tomu tak je?

Foto: Flourish

Ilustrační foto.

Článek

Rozdílné údaje lze ke stejnému datu najít na webech hygienických stanic, v systému chytré karantény i v různých záložkách na stránkách Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS), který všechna koronavirová data shromažďuje a je garantem jejich správnosti.

Právě z dat s garancí od ÚZIS nejčastěji vycházejí novináři.

Nesrovnalosti v číslech

Jako případ rozdílnosti dat si lze vzít údaje o počtech nakažených z konce června. Při pohledu na základní přehled je v úvodním grafu na webu ÚZIS údaj 11 954. Jde o celkový počet osob s dosud prokázaným onemocněním covid-19.

Na stejném webu, ale v sekci „otevřená data“, kde jsou v souboru údaje od ÚZIS za jednotlivé okresy, ukazuje kontrolní součet ke 30. červnu číslo 10 939. To je oproti úvodnímu grafu rozdíl o 1015 nakažených lidí.

V této sekci ÚZIS umisťuje soubory pro ty, kteří data ještě dále zpracovávají. To se týká i redakce Novinek, která nejen s pomocí těchto údajů vytvořila mapy a grafy, aby svým čtenářům poskytla denní srozumitelný servis.

Foto: MZČR

Data o koronaviru: screenshot z webových stránek ministerstva zdravotnictví, které spravuje ÚZIS. Údaje o počtech nakažených, uzdravených a zesnulých ke dni 30. 6. 2020.

Kam zmizela tisícovka pacientů?

Nikam. Hygienické stanice a laboratoře denně vkládají data do informačního systému infekční nemoci (ISIN), který provozuje ÚZIS. Tato prvotní – nevalidovaná – data pak vidí návštěvníci webu v úvodním grafu. Ve druhém odkazu jsou už data validovaná.

Rozdíl je tedy způsoben rozdílem mezi validovanými údaji a těmi, které ještě hygienické stanice validovat nestihly.

Probíhá to tak, že každý pacient je v systému veden pod svým unikátním číslem – nikdo nevidí jeho jméno ani žádné další údaje. Do systému pak znovu vstupují hygienické stanice a rozebírají si „své“ pacienty, o nichž se dozvídají právě v tuto chvíli.

„Podle unikátních čísel rozpoznáme, kteří pacienti spadají do našeho regionu, a s těmito lidmi pak dále pracujeme: kontaktujeme je, sestavujeme s nimi vzpomínkové mapy a provádíme mnoho dalších úkonů,” popisuje práci hygieniků lékařka z Krajské hygienické stanice v Brně Renata Ciupek.

Chytrá karanténa není pro nevěrníky

Koronavirus

Na konci dne (někdy následující den ráno) pak hygienické stanice na svých webech zveřejňují validované údaje o počtu pacientů. A tato data opět vkládají do systému ÚZIS.

Konspirace nejsou na místě

Tyto postupy a nesoulad v číslech u některých lidí vedou k domněnkám, že „někdo“ data pro veřejnost zveřejňuje úmyslně jen po menších částech, aby lidé v regionech zbytečně nepropadali panice nebo aby se odvrátila pozornost od možného problému. Různých teorií ale zaznívá víc.

„Skutečnost je taková, že údaje jen odrážejí kapacitu hygienických stanic,” vysvětluje lékař z ostravské krajské hygieny Petr Kopřivík. Při nízkých počtech nakažených osob stíhají hygienici obvykle validovat úplně všechny pacienty, při vysokých počtech to trvá déle a údaje se rozkládají do více dnů po sobě.

Kvůli vysokým počtům nakažených osob na Karvinsku jsou tamní hygienici velmi přetížení. „Jsme nyní na hranici vlastních možností,” popisuje Petr Kopřivík. „Dostali jsme nějaké finanční prostředky navíc na novou administrativní podporu, to ale chvíli potrvá, neboť musí proběhnout výběrová řízení,” dodává.

Co ukazují mapy

Na denní sledování ohnisek nákazy datové zdroje od ÚZIS nestačí. Aby mohla redakce Novinek denně sledovat vývoj po jednotlivých okresech, musí se obracet na jednotlivé hygienické stanice a sestavovat vlastní přehledy a mapy a v nich pak vyhledávat lokální ohniska a zjišťovat, co přesně se tam děje.

Validovaná data po jednotlivých okresech ÚZIS sice zveřejňuje v mapách na webu, ovšem s velkým zpožděním. Nejnovější údaje, které si v mapě ÚZIS mohli návštěvníci zobrazit ke čtvrtečnímu dopoledni, byly z 24. června.

Foto: MZČR

ÚZIS: přehled výskytu laboratorně prokázaného onemocnění covid‑19 dle KHS podle okresu místa bydliště.

Novější data nebyla ani v datovém souboru Covid-19: přehled epidemiologické situace dle hlášení krajských hygienických stanic podle okresu. I zde ÚZIS nabízel data pouze k 24. červnu, ačkoli uvádí, že jsou čísla aktuální ke 2. 7. 2020 v 0.30 hod.

Proto, aby byly mapy a grafy Novinek za okresy aktuální a zároveň co nejpřesnější, čerpá tedy redakce denně data z webů krajských hygienických stanic. Jiný aktuální ucelený zdroj o počtech nakažených, uzdravených a zemřelých v souvislosti s koronavirem není.

Reklama

Související články

Koronavirus v datech: co už víme

S postupujícím šířením koronaviru po celém světě se zároveň objevují první výzkumy, které nám dávají jasnější představu, jak se patogen chová a kde může být...

Koronavirus v datech: Jak se bude šířit dál?

Od prvního potvrzeného případu nového virulentního kmene koronaviru v prosinci 2019 v čínském Wu-chanu se nemoc rozšířila do více než 100 zemí a teritorií....

Výběr článků

Načítám