Hlavní obsah

Jediná relevantní mapa: aktivní nemocní koronavirem

• Aktualizováno
Novinky, Kateřina Mahdalová

Jediná mapa, která ukazuje skutečný stav věcí. Poptávka po tomto způsobu zobrazování dat zazněla i na konferenci Otevíráme zdravotnická data, kterou pořádal Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS).

Článek

Na konferenci také opakovaně zaznělo, že celková kumulativní čísla jsou pro veřejnost matoucí a budí dojem, že situace je vážnější, než jak je tomu ve skutečnosti.

Novinky.cz jako jediný zpravodajský web publikují právě mapu s aktuálními počty potvrzených případů nákazy koronavirem. Ta je – stejně jako další mapy a grafy z redakční dílny – založena na oficiálních datech ÚZIS, jehož zřizovatelem je ministerstvo zdravotnictví, a zejména na datech krajských hygienických stanic, které se osvědčily jako dlouhodobě spolehlivý zdroj.

Mapa: Koronavirus se prohnal Českem. Jak to je u vás

Koronavirus

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek na konferenci upozornil, že zpočátku se denní hodnoty potvrzených případů nakažených koronavirem upravovaly, protože hygienické stanice dostávaly data z laboratoří v různou denní dobu a teprve poté je posílaly dále ministerstvu.

Podle denní praxe redakce Novinek, která data aktualizuje každý den ve snaze co nejlépe a nejpřesněji informovat čtenáře, však k nesrovnalostem v datech dochází i nyní. Zpětně se korigují také údaje o počtech zemřelých a uzdravených.

Reprodukční číslo R: Rozvolnění Česku asi neuškodilo

Koronavirus

Na informačním portálu ministerstva zdravotnictví, jehož provoz má na starosti právě ÚZIS, je sice u přehledu epidemiologické situace podle hlášení hygienických stanic za jednotlivé okresy uvedeno aktuální datum, soubor však obsahuje data, která byla naposledy aktualizována před osmi dny.

Bez spolupráce hygienických stanic by mapy s aktuálními počty nemohly být publikovány. I tato součinnost však má své limity v tom, že data jsou publikována na webových stránkách jednotlivých stanic v různých formátech, někdy i strojově nečitelných, a je nutné je denně shromažďovat na jedno místo, aby je bylo možné vizualizovat v mapách a grafech.

V tomto ohledu podali opravdu velkou pomocnou ruku dobrovolníci z iniciativy Covid19cz.cz, kteří podle hygienických stanic pravidelně aktualizují data o potvrzených případech nákazy koronavirem.

Redakce Novinek.cz publikuje nejen data s aktuálními případy zjištěných pacientů s koronavirem, ale i celkový vývoj uzdravených a zesnulých pacientů. Výhodou je, že po kliknutí na vybraný okres se zobrazí přesný vývoj v čase podle toho, jak jej den po dni zveřejňují hygienické stanice.

Cílem je poskytovat čtenářům ucelený a co nejvěrnější přehled o epidemiologické situaci v České republice založený na přesných denních datech.

Reklama

Související články

Koronavirus: Konec exponenciálního růstu

Denní nárůst počtu nových pacientů s nemocí covid-19 je ve všech zemích podobný a ukazuje se jedno pravidlo: zhruba mezi pátým až osmým týdnem křivka s novými...

Výběr článků

Načítám