Hlavní obsah

Koronavirus může drasticky ovlivnit letošní letní dovolené

Novinky, Jakub Kynčl

Je sice teprve březen, ale vzhledem k událostem několika posledních týdnů začíná mnoho lidí přemýšlet nad tím, že toto léto možná nebude z pohledu dovolených jako ty předchozí. Optimisté věří, že první větší tepla situaci v Evropě vyřeší a letní sezonu koronavirus nenaruší. Pesimisté poukazují na celou Itálii v karanténě a odzimovávají chalupy. Realisté už předestírají první možná řešení.

Foto: Profimedia.cz

Jak to bude s letošní letní dovolenou?

Článek

Experti se shodují, že zatím těžko předvídat, jak bude situace kolem koronaviru vypadat na počátku června, kdy první skupiny lidí začínají vyrážet na jihoevropské pláže. Hoteliéři už však tuší velký problém. Pokud teplejší počasí nezastaví společně s opatřeními, která jednotlivé státy dělají, šíření koronaviru, může být tato sezóna pro značné množství osob podnikajících v turistickém ruchu likvidační.

Přesto však tato situace nemusí nutně ublížít úplně všem, některá ubytovací zařízení a průvodci mohou na nastalé situaci teoreticky dokonce i vydělat. Ale pěkně popořádku.

Rozhodujeme jako na válečné frontě. Staří mají smůlu, popisuje lékař situaci v Itálii

Koronavirus

Koncem dubna bude jasněji

V pondělním pořadu Squawk Box Europe na americké stanici CNBC se mnoho experů shodlo, že pokud se nepodaří krizi zažehnat záhy, budou následky pro turistický sektor celosvětově obrovské. „Pokud se to protáhne k Velikonocům a následně třeba i letním dovoleným, stanou se letošní normou dovolených ty vnitrozemské. To by bylo pro globální turismus velmi poškozující,” uvedl spoluzakladatel výzkumné společnosti Absolute Strategy Ian Harnett.

Opatření jsou zatím na několik týdnů, ale co když ani koncem dubna nebude jasněji? Dá se očekávat, že lidé v takový moment budou s koupí letních zájezdů vyčkávat do poslední možné chvíle. Ti, kteří si je již zakoupili ve first minute prodeji, budou čekat na vývoj situace obdobně. Mnozí hoteliéři si již uvědomují, že je pro ně lepší hostům umožnit dovolené posunout na případný pozdější termín, než o ně přijít úplně. A to platí koneckonců i pro cestovní kanceláře. A bude to možná často právě i o rozumné dohodě hoteliérů a cestovek, jinak bude velmi složité situaci globálně řešit.

„Otázkou je, zda se budou cesty odkládat, lidé si budou vybírat jiné destinace anebo zda se nebude cestovat do zahraničí vůbec. A čím déle bude krize trvat, tím pravděpodobnější bude poslední varianta. Když nastane obdobná krize, lidé často cestují jen po své vlasti. Domácí turismus hraje roli jakési záchranné sítě. Když už míří do zahraničí, tak blízké destinace jednoznačně poráží ty vzdálené,” dodal Harnett.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

V českých lesích může být letos trochu plněji, než je obvyklé.

Bývalý marketingový ředitel Jordánského turistického úřadu Adel M. Amin, který funguje v současné době jako nezávislý poradce v oblasti turistického ruchu, tato slova pro Novinky potvrdil: „Vnitrozemský turismus je klíčový v momentech, kdy čelíme výzvám. Nejde jen o období mimo hlavní sezonu, ale právě i o situace, kdy dojde k propuknutí nějaké nákazy. Lidé budou místo dovolených v zahraničí setrvávat raději v domácím prostředí. Pak bude jen na jednotlivých zemích a turistických úřadech, zda budou mít plán, co vlastním obyvatelům nabízet.”

Školy by měly zůstat zavřené minimálně měsíc, míní Prymula

Koronavirus

Komplikovanost situace přiblížil na případu své vlasti: „Každoročně se 400 000 Jordánců dovolenkuje v Turecku. Důležité je, že pokud jim naše hotely nenabídnou ceny, které odpovídají těm, za kterých by si užívali volna v Turecku, nebude to fungovat. Tímto způsobem jdou alespoň částečně minimalizovat jinak obrovské ztráty hotelů,” dodává Amin, který dlouhé roky pracoval právě v hotelovém průmyslu.

Covid-19 změní návyky turistů

O tom, že Covid-19 změní návyky turistů, nepochybuje ani Ralph Hollister, který pracuje jako turistický analytik ve společnosti GlobalData. Ten pro CNBC řekl: „Většina zákazníků, zejména v západním světě, připisuje své dovolené velkou důležitost, a jen tak se jí nevzdá. Pokud však bude mít virus stejnou sílu i na konci dubna, storna zájezdů mohou rapidní rychlostí stoupnout, protože zákazníci nadřadí své zdraví potřebě dovolené.”

Je bez nejmenších pochyb jasné, že rok 2020 bude krizovým pro mnohé aerolinky. Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) v únoru odhadovala škody napříč sektorem pro tento rok na 23 miliard dolarů (517 miliard korun). V minulém týdnu, pouhé dva týdny po původním prohlášení, odhad škod pro rok 2020 navýšila na více než 100 miliard korun, tedy více než dva a čtvrt biliónu korun.

O nás bez nás? Bezpečnostní rada rozhodla o uzavření škol bez ministra školství

Koronavirus

Koronavirus ruší lety

Aerolinky samozřejmě na nastalou situaci reagují, jak jen mohou. Do destinací zasažených koronavirem jen slabě nabízejí letenky často velmi levně, aby motivovaly lidi cestovat. V uplynulých dnech naprostá většina velkých hráčů, jako jsou Emirates, Lufthansa, Air France/KLM, Qatar Airways zrušily jinak poměrně nemalé poplatky za odsunutí letů na pozdější termín. I pro ně, podobně jako pro hoteliéry, je lepší mít zákazníky později než vůbec.

V případě, že se situace do léta neuklidní, je více než možné, že mnoho lidí stráví své volno na chalupách či někde po Čechách. Do módy se mohou ve velkém vrátit i cesty karavanem. Takové střední Portugalsko či venkovské Alentejo plné usedlostí k pronájmu, kde v září stěží potkáte človíčka, se mohou během jedné jediné sezóny dostat vskutku bleskově do kurzu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Venkovská pohoda symbolizuje portugalský region Alentejo asi nejlépe.

A ti průvodci, kteří nabízí zájezdy a několikadenní prohlídky nejrůznějších oblastí pro privátní skupiny, taktéž nebudou mít o zákazníky nouzi. Movitější cestovatelé tuto variantu preferují dlouhodobě. Letos by si za tento luxusnější a uvolněnější typ poznávacích zájezdů mohli připlatit i ti, kteří budou chtít pro letošek objevovat přírodní krásy jen v malé skupině, ideálně třeba jen své rodiny či známých.

Zatím ve vzorci potřebném pro rozluštění situace ohledně letošní letní situace chybí velké množství proměnných, rozhodně však není od věci mít v hlavě nějakou variantu B pro případ, že se nepodaří situaci vyřešit dostatečně rychle. Když vše dopadne dobře, budete se jí moci v srpnu nad půllitrem vychlazeného Karlovačka při západu západu slunce na Makarské s odlehčením zasmát.

Merkelová: Koronavirem se může nakazit 70 procent Němců

Koronavirus

Anketa

Jak to máte s letošní letní dovolenou?
Mám již zaplacený zájezd u CK, vyčkávám
43,1 %
Pojedu do zahraničí za každou cenu
4,3 %
Rozhodnu se až na poslední chvíli
26,2 %
Nejspíš strávím léto někde po ČR
17,3 %
Chalupa to jistí
9,1 %
Celkem hlasovalo 30036 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám