Hlavní obsah

Koronavirus kosí britské zdravotníky. A zdá se, že rasa hraje roli

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála tři čtvrtiny britských zdravotníků a pečovatelů, kteří doposud podlehli koronaviru, pocházejí z etnických menšin. A ačkoli lidí z menšinových skupin v britském zdravotnictví pracuje značné množství, počty mrtvých poměrově vzhledem k většinovému etniku ani vzdáleně nesedí.

Britské zdravotnictví řeší choulostivou otázku. Ilustrační foto

Článek

Podle nejnovějších údajů podlehlo koronaviru 111 britských zdravotníků a pečovatelů. Podle analýzy Sky News celých 72 procent z nich pocházelo z etnických menšin. Ve zdravotnictví jich však pracuje pouze 42 procent a jako pečovatelé je zaměstnáno jen 24 procent osob z etnických menšin. Jak je vidět, poměrově jich podle Sky News umírá daleko více.

Britská vláda již nechala spustit vyšetřování tohoto výrazného nepoměru, který by znamenal, že lidem z etnických menšin hrozí těžší průběh nemoci po nákaze koronavirem. I počty mrtvých v nemocnicích ukazují na to, že by na tom mohlo něco být, ačkoli již rozdíl není tak markantní. Ze zemřelých 16 272 osob bylo 18 procent z menšin, v anglické populaci jich je však jen 15 procent.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Vědci tvrdí, že by tato nerovnost mohla být způsobená tím, že je u nich vyšší pravděpodobnost nemocí a obtíží, jako jsou například diabetes nebo vysoký krevní tlak. Roli hrají také sociální a demografické faktory, jako například to, že lidé z etnických menšin častěji žijí v hustěji osídlených oblastech, kde je sociální odstup složitější.

Na vině může být prý i šikana

Britská lékařská unie (BMA) se domnívá, že by nepoměr však také mohl vzniknout tím, že lékaři z etnických menšin si méně dovolují stěžovat na absenci adekvátní ochranné výbavy při léčbě pacientů s koronavirem. Na pracovištích prý dochází v tomto ohledu k jejich šikaně.

Předseda BMA Chaand Nagpaul tvrdí, že podle nedávné studie se lékaři z etnických menšin cítí třikrát více tlačeni k ošetřování rizikových pacientů bez patřičných ochranných pomůcek než ti z většinové populace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám