Hlavní obsah

Koronavirus dopadá i na cestovní ruch. Je to katastrofa, říká pražská průvodkyně

Novinky, Klára Beranová
Praha

Kvůli novému typu onemocnění Covid-19 přicházejí lidé v tuzemsku o práci. Koronavirus se zatím dotkl hlavně cestovního ruchu. Turisté totiž přestali kvůli obavám z onemocnění i kvůli opatřením vlády do České republiky cestovat. Úbytek turismu má dopad také na průvodce, kteří většinou pracují jako OSVČ. Ti se mohou dostat až do existenčních problém.

Foto: Miroslav Chaloupka , ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Ruší mi skupiny. O víkendu mi měla přijet taneční škola z Německa. Žáci tady měli objednaný taneční sál na taneční školení, měli tu mít ples a taneční večer. Bylo jich přes dvě stě. Kvůli novým opatřením tak do Česka nemohli přijet,“ sdělila Novinkám pražská průvodkyně Zuzana.

Vláda zakázala všechny akce nad 100 lidí a uzavřela školy

Koronavirus

A není to jediná skupina, která cestu do Česka zrušila. „Storna nám chodí ze dne na den,“ řekla Zuzana. A jelikož pracuje jako OSVČ, nemá v tomto případě nárok na odškodnění. Není zaměstnancem cestovní kanceláře, pracuje pouze na základě jejich objednávek.

„Od pátku do neděle jsem měl ještě s dalšími kolegy doprovázet velkou skupinu z Německa, asi 140 osob. Byly naplánovány okružní procházky Prahou, společné obědy a večeře. Vše se muselo v poslední chvíli odvolat,” přidává se další pražský průvodce Petr Sova.

Zákaz vstupu turistů z 13 zemí 

Situace ale bude pro průvodce ještě horší. Ve čtvrtek vyhlásila vláda nouzový stav. V rámci něho zakázala vstup na české území turistům z 13 státům. Mezi ně patří i Německo, Rakousko, Španělsko, Norsko, Belgie nebo Velká Británie.

Průvodci, kteří provázejí turisty z těchto zemí, přijdou tak o sto procent svého výdělku.

Problém: zavřené veřejné objekty 

Ano pokud skupina do České republiky i přes tato opatření přijede, nezaručuje to průvodcům práci. Program, který cestovní kancelář pro turisty připraví, nelze většinou uskutečnit.

Kvůli koronaviru zavřou hrady a zámky i národní galerie a knihovna

Koronavirus

Zavřená jsou totiž muzea, galerie, ale i vnitřní prostory Pražského hradu nebo koncentrační tábor Terezín, kam turisté často v rámci jednodenních výletů z Prahy jezdí.

Postiženo je více než 4500 průvodců

Tento problém se týká více než čtyř tisíc průvodců. „Asociace průvodců České republiky registruje kolem 4500 průvodců, z toho více než patnáct set pracuje v hlavním městě. Třetina těchto lidí má pak průvodcování jako své hlavní povolání,“ sdělil Novinkám předseda Asociace průvodců Stanislav Voleman.

Upozornil ale také na to, že registrovaní průvodci tvoří asi jen 15-20 procent ze všech průvodců. „Registrace není v České republice povinná,“ dodal Voleman. Podle těchto čísel by se koronavirus mohl dotknout až třiceti tisíc průvodců.

Nejvíce dosud zasáhl koronavirus průvodce v čínštině a italštině. Itálie je v karanténě, jsou zavřené školy a zakázané školní výlety do zahraničí. „V březnu mi stornovali skoro 70 % italských skupin, z nichž tři čtvrtiny tvořily školní zájezdy,” řekla Novinkám průvodkyně v italštině Eva. Podobná opatření přijala také Čína.

Čína uzavírá další dvě města. Izolováno je už 20 milionů lidí

Svět

Řešení: Úřad práce 

Koronavirus se navíc v České republice objevil v době, kdy startuje turistická sezóna. Většinu průvodců tak po zimě, kdy je naopak turistický útlum, spoléhá na první příjmy z jarních skupin. Ty ale letos nepřijedou.

Školy by měly zůstat zavřené minimálně měsíc, míní Prymula

Koronavirus

Proto tak průvodci často uvažují, že se přihlásí na Úřad práce. „Řešením je přerušit živnost, a přihlásit na úřad práce. Práce, kterou zatím máme, nám nebude stačit na živobytí. Většina kolegů o tom uvažuje,“ nastiňuje možná řešení Zuzana. Na Úřad práce se přitom nepřihlásila za 30 let, co tuto práci dělá.

Koronavirus je katastrofa 

Průvodci se ale obávají i toho, že budou následky koronaviru ještě mnohem horší. „Zavírat by mohly cestovky, které nám práci zprostředkovávají. Celý turismus je provázaný, je to katastrofa. Praha je prázdná, takhle jsem ji za tu dobu, co pracuji, neviděla,“ řekla Zuzana.

„Doufám, že se omezení neprotáhnou do turistické sezóny, pak bych přišel o hodně práce a výdělku,” svěřuje Novinkám průvodce Sova.

Loni do Prahy zavítalo více než 8 milionů turistů. Kolik jich oproti loňskému roku ubylo, není zatím jasné. „Čísla vydáváme jen čtvrtletně, proto zatím nemáme přesné statistiky. Víme ale, že návštěvníků v Praze oproti minulému roku výrazně ubylo,“ sdělila Novinkám tisková mluvčí Prague City Tourism Barbora Hrubá.

Velká divadla ztrácejí miliony za zrušená představení, ta menší hrají dál

Koronavirus

Problémy také nemají pouze průvodci. Koronavirus trápí i další lidi pracující v cestovním ruchu jako například zaměstnance hotelů, cestovních kanceláří a agentur, zaměstnance restaurací či řidiče autobusů.

Kromě cestovního ruchu se pak situace dotkla i dalších pracovních odvětví. Kvůli vládním opatřením byly například zrušeny téměř veškerá divadelní představení nebo kulturní akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám