Hlavní obsah

Čína uzavírá další dvě města. Izolováno je už 20 milionů lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan
Aktualizováno

Čína nařídila kvůli šířící se nákaze novým koronavirem částečné uzavření dalších dvou měst. Izolace čeká od čtvrteční půlnoci (16:00 SEČ) sedmimilionový Chuang-kang a v nedalekém milionovém E-čou bude prozatím uzavřeno nádraží. Celkem takto bude od zbytku země odříznuto na 20 milionů lidí. Wu-chan i nově uzavřená města jsou součástí jedné velké aglomerace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V čínském Wu-chanu bojují s koronaviremVideo: Reuters

 
Článek

„Opatření byla přijata v zájmu prevence a zvládnutí šíření zápalu plic vyvolaného koronavirem; účinného odstřihnutí cest pro jeho další možné šíření a potlačení epidemie v zájmu zdraví a bezpečnosti obyvatelstva,“ cituje stanice CNN z prohlášení čínských úřadů.

Kromě zastavení letecké přepravy a přerušení hromadné dopravy už byly v oblasti uzavřeny i některé dálnice. Na dalších hlavních tazích byly zavedeny screeningové kontroly tělesné teploty.

Koronavirus děsí trhy, čínské akcie padají

Ekonomika

Ve Wu-chanu platí zmiňovaná opatření od čtvrtka od deseti hodin dopoledne místního času (3:00 SEČ). Nefunguje ani hromadná doprava, nejezdí metro ani autobusy a v provozu nejsou ani přívozy. Dálkové vlaky městem dále projíždějí, ale nesmí se do nich nastupovat. Na nádražích hlídkují speciální policejní síly.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Uzavírky už se týkají i silniční dopravy.

„Nejezděte do Wu-chanu. A ti, co jsou ve Wu-chanu, prosím, aby neopouštěli město,“ uvedl tajemník Národní zdravotní komise Li Pin.

Panika ve Wu-chanu

Protože zpráva o uzavření města, které se tak de facto ocitlo v karanténě, byla zveřejněna už ve dvě ráno místního času, lidé se snažili na poslední chvíli odjet. Před desátou se tvořily na letištích a nádražích fronty.

Jedenáctimilionový Wu-chan je v karanténě, město ochromila panika

Koronavirus

Další se narychlo pokoušeli zásobit jídlem, aby nemuseli chodit ven. Obyvatelé vykoupili zásoby a regály v samoobsluhách jsou prázdné. Zboží není ani na tržištích, kde jeho ceny prudce stouply.

Zrušené oslavy v Pekingu

Preventivní opatření se dotknou také hlavního města Pekingu, který je domovem více než 21 milionů lidí. Místní úřady ve snaze zabránit dalšímu šíření nového koronaviru odvolaly všechny velké akce spojené s oslavami lunárního Nového roku, jehož příchod připadá na sobotu. Týká se to i tradičních poutí.

Úřad čínské metropole pro turistiku uvedl, že se tím snaží omezit shromažďování lidí a že zdraví má přednost, informovala agentura DPA. 

Již 17 obětí

Počet případů i úmrtí roste. Obětí je podle agentury DPA sedmnáct, nakaženo je přes 600 lidí. Virus vyvolává příznaky chřipky, u některých lidí se vyvine ve vážný zápal plic.

Kromě Číny byl tento typ koronaviru zjištěn v ojedinělých případech ve Spojených státech, v Thajsku, Jižní Koreji, Japonsku a na Tchaj-wanu, a to u osob, které přicestovaly z Číny.

V uzavřeném Wu-chanu jsou i dva čeští studenti

Domácí

Hlavními příznaky nákazy virem 2019-nCoV jsou horečka, kašel a problémy s dýcháním. Komplikovaný zápal plic může vést ke kolapsu a smrti pacienta.

Ukázalo se navíc, že patogen spadající do stejného kmene jako koronavirus vyvolávající onemocnění SARS začal mutovat. To znamená, že se přizpůsobuje prostředí i hostitelům, je hůře identifikovatelný laboratorními testy a může být odolnější vůči nasazovaným antivirotikům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám