Hlavní obsah

Velká divadla ztrácejí miliony za zrušená představení, ta menší hrají dál

Novinky, Natálie Lošková, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterního večera začalo platit opatření vlády proti šíření koronaviru, které zakazuje akce s návštěvností nad 100 lidí. Většina divadel je tak až do odvolání nucena zrušit veškerá představení. Některá se rozhodla vrátit návštěvníkům peníze, jiná slibují, že najdou náhradní termíny pro představení. Divadla s kapacitou menší než 100 míst však mohou hrát dál.

Foto: Patrik Borecký

Oidipús (Pavel Batěk) mučí Láiova pastýře (Taťjana Medvecká), přihlíží Korintský posel (Alena Štréblová).

Článek

„Máme něco přes 80 míst, takže naše divadlo nadále funguje v běžném provozu. Vyzýváme ale diváky, kteří by mohli být jakýmkoliv zdravotním rizikem, aby návštěvu divadla zvážili. Vstupné jim v takovém případě vrátíme,“ uvedl mluvčí divadla Ungelt Josef Kubáník s tím, že divadlo je připravené pohotově reagovat a představení zrušit, kdyby se situace se šířením nákazy zhoršila.

Horší je však situace v divadlech, která se kapacitou do limitu nevejdou. „Kvůli nařízení vlády ztrácíme tři miliony korun týdně na tržbách. Ale samozřejmě nařízení kvitujeme, zdraví je nejdůležitější. Peníze za lístky nevracíme, ale nabízíme výměnu na jiný termín,“ svěřil se Novinkám producent Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg s tím, že zatím diskutují jen o březnových termínech představení.

Celá EU by měla mít stejná opatření kvůli koronaviru

Koronavirus

Divadelní hry musí zrušit také například Městská divadla pražská, pod která spadají scény ABC, Komedie a Rokoko. Ta odvolala veškerá představení do 19. března, co bude dál, zatím podle mluvčí Hany Morávkové nevědí.

Herci dál zkouší, plat nedostávají

Opatření vlády se výrazně dotklo i Hudebního divadla Karlín. „Máme kapacitu pro 921 lidí, máme vyprodáno, ale hrát nebudeme,“ řekl jeho mluvčí Tomáš Matějovský. Podobně je tomu i v divadle Kalich. „Je nám to líto, ale respektujeme nařízení,“ uvedl mluvčí divadla Jaroslav Panenka.

„Po poradě s režisérkou Lídou Engelovou a Bárou Hrzánovou, Radkem Holubem a dalšími herci nicméně pokračujeme v každodenním zkoušení představení Silnice. Herci ale samozřejmě plat nedostávají, jsou placeni za odehrané vystoupení,“ dodal mluvčí divadla Kalich.

Herci bez práce

Zrušení každého divadelního představení se tak podepisuje nejen na rozpočtu divadel samotných, ale i osobním rozpočtu herců. „Samozřejmě mě to nejdřív vyděsilo, protože se mi zrušilo mnoho akcí a vystoupení, ale je potřeba toto nařízení respektovat. Zdraví je nejdůležitější. Mám doma na návštěvě maminku a rozhodně bych ji nechtěla ohrozit,“ svěřila se herečka Yvetta Blanarovičová.

Ministr kultury rozhodl o uzavření všech příspěvkových organizací

Koronavirus

„Navíc alespoň konečně budu mít čas na ty, na které jsem čas kvůli pracovní vytíženosti neměla. Volný čas budu trávit s rodinou a přáteli. Co se týče financí... Je to nepříjemné, ale vždycky se to nějak zvládne,“ dodala herečka.

Podobně vnímá opatření také herečka Dana Morávková z Divadla Bez zábradlí. „Bohužel nehrajeme a představení se překládají na jiné dny. A nejenom divadlo. Od rána zvedám telefony, ze kterých se dozvídám, co všechno se ruší. Ale zdraví lidí je přednější,” říká.

Situaci okomentoval také herec Igor Chmela, který na téma složil vtipnou bluesovou píseň, ve které poukazuje na to, že „herci teď nebudou mít co žrát“.

Reklama

Výběr článků

Načítám