Hlavní obsah

Koronavirus a hygiena: Jak si správně mýt ruce, vyrobit dezinfekci nebo čistit mobil

Novinky, Richard Sůsa, Kristýna Léblová, luh, fš, bok

Pandemie koronaviru zdůraznila potřebu dodržování hygienických návyků. Cedule na veřejných místech upozorňují na potřebu nosit roušky a u kohoutků s vodou lze najít najít návody na pečlivé mytí rukou. Chránit se však lze i doma. Novinky přinášejí přehled těch nejdůležitějších zásad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dezinfekce rukou. Ilustrační foto

Článek

Šest zásad při mytí rukou

Dezinfekce a mechanické mytí rukou patří k nejúčinnějším opatřením při předcházení infekčním onemocněním, což platí i u koronaviru. Nejprve je nutné nanést dostatek dezinfekčního prostředku na ruce až po zápěstí. Poté by měl člověk postupovat v šesti krocích.

„Začínáme dlaněmi, poté s propletenými prsty i se zamčenými prsty. Projíždíme hřbety rukou a meziprstí, palce a nesmíme zapomínat na konečky prstů, kde je největší koncentrace bakterií, nejen na konečcích, ale i za nehty,“ popsal Novinkám odborný pracovník Ochrany veřejného zdraví Martin Hlobil z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Jak správné mytí vypadá, se můžete podívat v naší reportáži:

Šest kroků ke správnému mytí rukouVideo: Novinky

Doma vesměs stačí mýt si ruce vodou a mýdlem. Venku je ale dobré mít u sebe vždy po ruce dezinfekci na bázi alkoholu, zvláště po cestě hromadnou dopravou.

Ochrana před vysoušením kůže

Nemůže ale časté mytí a používání dezinfekce kůži škodit? Zdravou kůži chrání před ztrátou vody a průnikem škodlivin ochranná bariera z buněk rohové vrstvy a tenký lipidový film, označovaný někdy jako kyselý kožní plášť.

„Při častém máčení a odmašťování kůže se kožní bariéra poškodí, dochází k výraznému úniku vody, pronikání patogenů a chemikálií do organismu. Tento stav se projevuje postupným vysušením povrchových vrstev kůže, dochází k jejich podráždění, zarudnutí a tvorbě drobných trhlin. Kůže pálí, svědí,” upozorňuje dermatoložka Martina Žemličková z Dermatovenerologické kliniky VFN a 1. LF UK.

Těmto potížím lze úspěšně předejít důslednou péčí o extrémně zatěžovanou kůži rukou. Je třeba jí vodu i potřebné množství tuku, které ztrácí kvůli nadměrnému mytí, dodávat prostřednictvím hydratačních krémů zpět.

Ruce kvůli nadměrnému mytí trpí, jak o ně v této době pečovat

Styl

Domácí výroba dezinfekce

Kdo nechce dezinfekci pořád kupovat, může vsadit na domácí výrobu. S instruktážním videonávodem, jak na to, přišli vědci z Olomouce.

BEZ KOMENTÁŘE: Jak si připravit dezinfekciVideo: RCPTM

Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), které patří k Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého, na webových stránkách nabízí nejen tento návod, ale i další informace o koronaviru.

Jak čistit povrchy

Zvýšenou pozornost je v době koronaviru dobré věnovat také pravidelnému úklidu často využívaných míst a dezinfekci často používaných předmětů. Vědci upozorňují, že koronavirus má schopnost přežívat dlouhou dobu zejména na povrchu hladkých předmětů.

Místa a věci, které je vhodné pravidelně dezinfikovat v domácí karanténě

Zdraví

Je dobré třeba nezapomínat pravidelně čistit svůj mobil, jenž může být semeništěm různých bacilů. Majiteli jinak hrozí, že si z něj bude přenášet viry na umyté ruce zase zpět.

Doma nebo v kanceláři je zásadní důkladné očištění klávesnice. Prvním krokem bývá její otočení vzhůru nohama a vysypání všeho, co tam nepatří. Posléze je dobré věnovat čas očistě kláves. Než se do toho dáte, je dobré nejdříve vypnout počítač, popř. klávesnici odpojit.

Jak se postavit stresu v karanténě

Koronavirus

Dalšími místy, na něž se při obecném úklidu často zapomíná, jsou kliky dveří nebo vypínače světel. Mikrobiolog Chuck Gerba z Arizonské univerzity v americkém Tucsonu upozorňuje, že i na těchto místech ulpívají viry a bakterie a i z nich může dojít k přenosu nemoci. K očistě opět použijte přípravky na to určené, nejlépe na bázi alkoholu, pokud to materiál dovoluje.

Více než kdy jindy je dobré věnovat pozornost i úklidu prostor v kuchyni, především pak těm, kde se připravuje jídlo. Ideální je úklid praktikovat nejen před každou přípravou, ale i po ní.

Domácí léčba koronaviru. Jak svému tělu pomoci

Koronavirus

Pokud jste rodiče a váš potomek je nemocný, dbejte na důkladnou dezinfekci plyšových hraček a veškerého povlečení, různých dek či podložek na hraní. Co můžete, dejte vyprat do pračky, a následně nejlépe usušte v sušičce. Pokud to nejde, využijte co nejteplejší vodu a vhodný úklidový prostředek.

Při očistě nezapomeňte ani na jednu z nejpoužívanějších věcí v domácnosti – ovladač na televizi. Před jeho očistou z něj vyndejte baterie, aby k nim nepronikla dezinfekce, a pak pečlivě očistěte všechna tlačítka – i ta, která využíváte jen občas.

Reklama

Výběr článků

Načítám