Hlavní obsah

Koronavirus a hygiena: Jak si správně mýt ruce, vyrobit dezinfekci nebo čistit mobil

Novinky, Richard Sůsa, Kristýna Léblová, luh, fš, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandemie koronaviru zdůraznila potřebu dodržování hygienických návyků. Cedule na veřejných místech upozorňují na potřebu nosit roušky a u kohoutků s vodou lze najít najít návody na pečlivé mytí rukou. Chránit se však lze i doma. Novinky přinášejí přehled těch nejdůležitějších zásad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dezinfekce rukou. Ilustrační foto

Článek

Šest zásad při mytí rukou

Dezinfekce a mechanické mytí rukou patří k nejúčinnějším opatřením při předcházení infekčním onemocněním, což platí i u koronaviru. Nejprve je nutné nanést dostatek dezinfekčního prostředku na ruce až po zápěstí. Poté by měl člověk postupovat v šesti krocích.

„Začínáme dlaněmi, poté s propletenými prsty i se zamčenými prsty. Projíždíme hřbety rukou a meziprstí, palce a nesmíme zapomínat na konečky prstů, kde je největší koncentrace bakterií, nejen na konečcích, ale i za nehty,“ popsal Novinkám odborný pracovník Ochrany veřejného zdraví Martin Hlobil z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Jak správné mytí vypadá, se můžete podívat v naší reportáži:

Šest kroků ke správnému mytí rukouVideo: Novinky

Doma vesměs stačí mýt si ruce vodou a mýdlem. Venku je ale dobré mít u sebe vždy po ruce dezinfekci na bázi alkoholu, zvláště po cestě hromadnou dopravou.

Ochrana před vysoušením kůže

Nemůže ale časté mytí a používání dezinfekce kůži škodit? Zdravou kůži chrání před ztrátou vody a průnikem škodlivin ochranná bariera z buněk rohové vrstvy a tenký lipidový film, označovaný někdy jako kyselý kožní plášť.

„Při častém máčení a odmašťování kůže se kožní bariéra poškodí, dochází k výraznému úniku vody, pronikání patogenů a chemikálií do organismu. Tento stav se projevuje postupným vysušením povrchových vrstev kůže, dochází k jejich podráždění, zarudnutí a tvorbě drobných trhlin. Kůže pálí, svědí,” upozorňuje dermatoložka Martina Žemličková z Dermatovenerologické kliniky VFN a 1. LF UK.

Těmto potížím lze úspěšně předejít důslednou péčí o extrémně zatěžovanou kůži rukou. Je třeba jí vodu i potřebné množství tuku, které ztrácí kvůli nadměrnému mytí, dodávat prostřednictvím hydratačních krémů zpět.

Ruce kvůli nadměrnému mytí trpí, jak o ně v této době pečovat

Styl

Domácí výroba dezinfekce

Kdo nechce dezinfekci pořád kupovat, může vsadit na domácí výrobu. S instruktážním videonávodem, jak na to, přišli vědci z Olomouce.

BEZ KOMENTÁŘE: Jak si připravit dezinfekciVideo: RCPTM

Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), které patří k Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého, na webových stránkách nabízí nejen tento návod, ale i další informace o koronaviru.

Jak čistit povrchy

Zvýšenou pozornost je v době koronaviru dobré věnovat také pravidelnému úklidu často využívaných míst a dezinfekci často používaných předmětů. Vědci upozorňují, že koronavirus má schopnost přežívat dlouhou dobu zejména na povrchu hladkých předmětů.

Místa a věci, které je vhodné pravidelně dezinfikovat v domácí karanténě

Zdraví

Je dobré třeba nezapomínat pravidelně čistit svůj mobil, jenž může být semeništěm různých bacilů. Majiteli jinak hrozí, že si z něj bude přenášet viry na umyté ruce zase zpět.

Doma nebo v kanceláři je zásadní důkladné očištění klávesnice. Prvním krokem bývá její otočení vzhůru nohama a vysypání všeho, co tam nepatří. Posléze je dobré věnovat čas očistě kláves. Než se do toho dáte, je dobré nejdříve vypnout počítač, popř. klávesnici odpojit.

Jak se postavit stresu v karanténě

Koronavirus

Dalšími místy, na něž se při obecném úklidu často zapomíná, jsou kliky dveří nebo vypínače světel. Mikrobiolog Chuck Gerba z Arizonské univerzity v americkém Tucsonu upozorňuje, že i na těchto místech ulpívají viry a bakterie a i z nich může dojít k přenosu nemoci. K očistě opět použijte přípravky na to určené, nejlépe na bázi alkoholu, pokud to materiál dovoluje.

Více než kdy jindy je dobré věnovat pozornost i úklidu prostor v kuchyni, především pak těm, kde se připravuje jídlo. Ideální je úklid praktikovat nejen před každou přípravou, ale i po ní.

Domácí léčba koronaviru. Jak svému tělu pomoci

Koronavirus

Pokud jste rodiče a váš potomek je nemocný, dbejte na důkladnou dezinfekci plyšových hraček a veškerého povlečení, různých dek či podložek na hraní. Co můžete, dejte vyprat do pračky, a následně nejlépe usušte v sušičce. Pokud to nejde, využijte co nejteplejší vodu a vhodný úklidový prostředek.

Při očistě nezapomeňte ani na jednu z nejpoužívanějších věcí v domácnosti – ovladač na televizi. Před jeho očistou z něj vyndejte baterie, aby k nim nepronikla dezinfekce, a pak pečlivě očistěte všechna tlačítka – i ta, která využíváte jen občas.

Reklama

Výběr článků

Načítám