Hlavní obsah

Ruce kvůli nadměrnému mytí trpí, jak o ně v této době pečovat

Novinky, das

V době koronavirové pandemie se většina z nás snaží o důkladnou hygienu, především o hygienu rukou. Často omýváme ruce mýdlem a vodou, mnohokrát používáme různé dezinfekční gely a roztoky k dezinfekci kůže rukou. To vše, současně s běžnými pracovními aktivitami, jakými jsou domácí práce, práce na zahradě, opravné práce doma a na chatách velmi zatěžuje kůži rukou.

Foto: Profimedia.cz

Časté mytí rukou vysušuje pokožku.

Článek

Zdravá kůže je chráněna před ztrátou vody a průnikem škodlivin pomocí ochranné kožní bariery tvořené buňkami rohové vrstvy, tenkým lipidovým filmem, lipidy a přirozenými hydratačními faktory stabilizujícími obsah vody v pokožce.

„Při častém máčení a odmašťování kůže se kožní bariéra poškodí, dochází k výraznému úniku vody, pronikání patogenů a chemikálií do organismu. Tento stav se projevuje postupným vysušením povrchových vrstev kůže, dochází k jejich podráždění, zarudnutí a tvorbě drobných trhlin. Kůže pálí, svědí,” upozorňuje dermatoložka Martina Žemličková z Dermatovenerologické kliniky VFN a 1. LF UK.

Šest kroků ke správnému mytí rukou. Pomůže dezinfekce, ale i obyčejné mýdlo

Koronavirus

„Nehtové ploténky rovněž trpí, objevuje se na nich podélné rýhování, volné konce nehtů se třepí, lámou, může dojít k zanícení nehtových valů. To vše může vést k nepříjemným zánětlivým komplikacím někdy vyžadujícím i celkovou antibiotickou léčbu, vždy ale péči dermatologa,” dodává.

Důležitá prevence a péče o ruce

Těmto potížím lze úspěšně předejít důslednou péčí o extrémně zatěžovanou kůži rukou. Je třeba jí dodávat zpět vodu, kterou ztrácí nadměrným mytím, i potřebné množství tuku.

Lidé s citlivou kůží by měli volit přípravky neparfemované, bez obsahu rostlinných extraktů, včelích produktů a bez obsahu isothiazolínů.

Pro osoby s normálně odolnou kůží existuje nepřeberné množství krémů na ruce v různých cenových relacích.

„I tak je ale vhodné si vybírat krémy méně parfemované, opatrnosti je třeba i vzhledem k obsahu rostlinných extraktů, například heřmánku, čajovníkového oleje a včelích produktů, které mohou někdy sušší kůži spíše podráždit, u vnímavých jedinců může dojít i ke vzniku kontaktní alergie na tyto látky,” upozorňuje Martina Žemličková.

Foto: archív firmy

Péče o ruce

Foto: Ahava Dead Sea Waterminerální krém na ruce - s obsahem minerálů a vody z Mrtvého moře intenzivně hydratuje pokožku rukou, zklidňuje a zjemňuje její povrch a uzamyká vlhkost pro dlouhodobý komfort a hydrataci, Notino, 365 Kč; Indulona Krém na ruce zpevňující - na suchou pokožku rukou a nehty. Krém obsahuje vyživující a zvláčňující bambucké máslo, zpevňující a vyživující levandulový olej a arganový olej, 69 Kč; Lavera SOS Balzám na ruce - intenzivně pečuje o suché, popraskané a namáhané ruce, 119 Kč; Nivea Smooth Sensation výživný krém na ruce a nehty, 75 Kč; Die Nicolai Krém na ruce i tělo – Vinná zahrada - smetana, olej z bezových jader či máslo ghí, které přináší namáhané pokožce těla tu pravou ochranu, úlevu, hydrataci a zklidnění, 300 Kč; Lush Helping Hands - na rozpraskané a bolavé ruce. Med je přírodní antiseptikum a společně s esenciálními oleji z levandule a afrikánu přináší úlevu, 385 Kč

„Lidé s citlivou kůží by měli volit přípravky neparfemované, bez obsahu rostlinných extraktů, včelích produktů, bez obsahu isothiazolínů, které jsou v současné době nejčastějšími kontaktními alergeny ze skupiny konzervačních látek,” vysvětluje dermatoložka.

V lékárnách lze těchto velmi kvalitních produktů nalézt celou řadu v různých cenových kategoriích. Je třeba je používat po každém umytí rukou, aplikovat je i na nehty, ruce řádně ošetřit ochrannými krémy i před spaním.

Foto: archív firem

Péče o citlivou pokožku rukou

Foto: Ahava Clineral X-ZEM intenzivní krém - na ruce proti podráždění a svědění pokožky, Notino, 300 Kč; La Roche-Posay Cicaplast Mains - obnovující krém na ruce, 220 Kč; Uriage EAU Thermale Krém na ruce, Dr. Max, 219 Kč; CeraVe Obnovující krém na ruce - pro extrémně suchou, drsnou pokožku, 139 Kč; Eucerin Atopicontrol krém na ruce - přináší úlevu suché, svědící, popraskané a podrážděné pokožce rukou, 275 Kč

Používání rukavic

Velmi důležitým preventivním opatřením je používání ochranných pracovních rukavic. Vhodné jsou rukavice gumové chránící kůži před vlhkostí.

„Mohou to být rukavice ze silnější gumy s textilní vložkou, jednorázové rukavice z nitrilové gumy, které lze nyní vidět v ulicích v barvách od sytě modré až po růžovou, či rukavice z PVC, takzvané vinylové. Méně vhodné jsou jednorázové gumové rukavice s obsahem latexu, který může vyvolat u citlivých jedinců vznik alergické reakce,” doporučuje Žemličková.

Nepodávejte si ruce, radí experti

Koronavirus

I použití rukavic má ale svá pravidla. „Jestliže do rukavic zateče tekutina či dojde k jejich protržení, je nutno je okamžitě sundat, ruce opláchnout vodou, osušit, ošetřit vhodným krémem a použít nový pár rukavic,” uzavírá dermatoložka.

Při důsledné aplikaci vhodných přípravků a pravidelném používání ochranných pracovních rukavic lze i v této době udržet kůži rukou zdravou, nehty pevné a krásné.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Pigmentové skvrny nás dělají staršími

Zatímco řada žen z Afriky, Asie a Ameriky touží po světlejším odstínu pleti, ženy s přirozeně světlou pletí paradoxně svou pokožku vystavují slunci, aby...

Výběr článků

Načítám