Hlavní obsah

Koronavirová krize: Nálada v českém průmyslu je nejhorší od března 2009

Novinky, bož

Podmínky v českém výrobním sektoru se v dubnu v důsledku ekonomických dopadů pandemie nemoci covid-19 zhoršily nejvíce od března 2009. Index nákupních manažerů v průmyslu (PMI) klesl na 35,1 bodu z březnových 41,3 bodu. Vyplývá to z šetření IHS/Markit.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ocelové válce v německé ocelárně Salzgitter. Ilustrační snímek

Článek

Index mapuje podmínky ve výrobním sektoru a je založen na pravidelném průzkumu mezi firmami v oboru.

Již březnová data ukazovala na prudké zhoršení situace v českém průmyslu v souvislosti se zastavováním provozů a pádem poptávky kvůli globální pandemii covid-19. V březnu index klesl ze 46,5 na 41,3 bodu. V dubnu propad pokračoval.

Výroba a zakázky se propadly dokonce nejvíce od června 2001, od kdy se indikátor sestavuje.

Pandemie prudce dopadá na český průmysl

Koronavirus

„Dubnové hodnoty indikátoru PMI by měly dosáhnout svého dna a květen by měl být s ohledem na postupné obnovování výroby příznivější, ačkoli návrat k předkrizové úrovni bude patrně pomalejší,” uvedl k aktuálním datům hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Pokles zaměstnanosti

Indikátor ukázal také na pokles zaměstnanosti. „Řada respondentů uvedla, že propouštěla především dočasné a agenturní pracovníky. Firmy se obecně obávají dopadu stagnující poptávky na průmysl. Ve snaze si udržet konkurenceschopnost výrobci v dubnu dále zlevnili své zboží navzdory tomu, že ceny vstupů dále vzrostly,” doplnil Seidler.

„V březnu indikátor ještě zcela nezachytil problémy v ekonomice v souvislosti s šířením covid-19, zatímco plošné dubnové restrikce a odstávky znamenaly, že většina respondentů hodnotila duben hůře než předešlý měsíc. Dubnový propad indikátorů tak není překvapení a naopak v květnu bychom měli vzhledem k postupnému obnovování výroby vidět určité zlepšení indikátorů, tak jak tomu bylo například v Číně,” uzavřel ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám