Hlavní obsah

Kolektivní imunita je nebezpečná chiméra, varují australští vědci

Právo, znk

Teorie, že pokud se novým koronavirem nakazí dostatek lidí, stane se populace vůči nemoci imunní, je podle australských vědců pouhým mýtem.

Foto: Andrew Milligan, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Pokud se vlády místo restrikcí spolehnou na to, že obyvatelstvo časem získá imunitu přirozeným způsobem, lze očekávat, že přijdou další vlny nákazy, ovšem s lehce pozměněnými kmeny viru, vůči kterým nebude imunita vybudována.

To zapříčiní, že podstatná část populace onemocní (se závažnými dopady na ekonomiku a zdravotnický systém) a drasticky přibude mrtvých.

Číňan má koronavirus už přes dva měsíce. Není sám

Koronavirus

Vyplývá to z revize a porovnání dat z mezinárodních vědeckých časopisů a univerzitních studií ohledně koronaviru, které jako první na světě provedla Univerzita v australském Novém Jižním Walesu a o níž informoval list The Sydney Morning Herald.

Zušlechťování rasy

„Kolektivní imunita je mýtus. Zavání eugenikou (snaha o využívání principů genetiky a dědičnosti ke zlepšení lidské rasy),“ podotkla Raina MacIntyreová, vedoucí týmu, který údaje revidoval s tím, že tento přístup stojí na obětování slabších jedinců.

V zimě může přijít ještě horší vlna, ale nikdo mě neposlouchá, stěžuje si americký virolog

Koronavirus

„Až polovina pracovní síly skončí v karanténě nebo onemocní, virus masivně napadne nemocnice, které nebudou moct poskytovat další druhy péče,“ poznamenala odbornice na infekční onemocnění s tím, že situace povede i ke zvýšeným úmrtím v řadách zdravotníků, což ještě více omezí boj proti nemoci.

„V současnosti nevíme, jak dlouho imunita vůči covidu-19 trvá, nevíme, jestli nebude dále mutovat. Kdyby k tomu došlo, nevíme, jestli by předešlá nákaza poskytla (uzdraveným) dostatek imunity,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám