Hlavní obsah

Kojenec se po měsíci v kómatu zotavil z koronaviru

Novinky, mso
Rio de Janeiro

O zázračném uzdravení hovoří rodiče pětiměsíčního brazilského dítěte, které se zotavilo z koronaviru. Kojenec byl totiž měsíc v kómatu a dýchat za něj musely přístroje. Brazílie dosud eviduje nejméně 25 případů nákazy u dětí mladších jednoho roku, uvedla CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Lékaři mysleli, že má nějakou bakteriální infekci, ale léky nezabíraly a jeho stav se postupně začal zhoršovat. Odvezli jsme ho do jiné nemocnice, kde mu vyšel pozitivní test na koronavirus,“ uvedl otec dítěte Wagner Andrade.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Dítě strávilo v nemocnici celkem 54 dnů, polovinu z nich bylo v kómatu a připojeno na plicní ventilátor, který za něj dýchal. Nemocí covid-19 se zřejmě nakazilo při návštěvě příbuzných.

Andrade popsal, že si jeho manželka všimla nezvyklého zvuku při vydechování dítěte. „Obvolali jsme několik lékařů a jeden chtěl, abychom kluka natočili na video. Když jsme mu ho poslali, řekl nám, abychom okamžitě vyrazili do nemocnice,“ vyprávěl otec.

Rodiče považují za zázrak, že se takto mladé dítě z koronaviru zotavilo. „Nejdřív jsme cítili úlevu, pak obrovskou radost,“ potvrdil Andrade, který si po dvou měsících může odvézt syna domů.

Podle dat brazilského ministerstva zdravotnictví se v zemi koronavirem nakazilo nejméně 25 dětí mladších jednoho roku. V současné době je Latinská Amerika největším ohniskem nákazy. Brazílie je druhou nejpostiženější zemí na světě, má přes 514 tisíc případů a téměř 30 tisíc mrtvých, uvádí data z Univerzity Johnse Hopkinse.

Reklama

Výběr článků

Načítám