Hlavní obsah

Každodenní rutina lidí v první linii, náročné oblékání a nasazování ochranných pomůcek

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečná ochrana před koronavirovou infekcí u zdravotnického personálu, ale i dalších osob, jež mohou přijít do kontaktu s nakaženým jedincem, nekončí jen u respirátorů. Ke své maximální ochraně potřebují hned několik další ochranných pomůcek. Jejich oblékání, nasazování, ale i svlékání má přitom svá striktní pravidla. Vydržet v takovém obleku celou směnu přitom není vůbec snadné.

Správný postup nasazování a sundavání ochranných pomůcekVideo: FN Motol

 
Článek

Práce lékařů a sester na infekčních odděleních i speciálně zřízených lůžkových částí pro nemocné s infekcí Covid-19 je velmi stresující a náročná. Zahrnuje v sobě nejen péči o těžce nemocné pacienty, ale také dodržování striktních bezpečnostních pravidel, která zdravotníky chrání před nákazou.

Mezi ty nejzásadnější pravidla přitom patří i přesné dodržování postupu oblékání, nasazování a svlékání ochranných pomůcek. Kromě respirátorů a rukavic je nutné, aby zdravotníci chránili své tělo voděodolným oděvem, včetně pokrývky hlavy, oči uzavřenými brýlemi či celoobličejovými štíty. Každá chyba v postupu zvyšuje riziko nákazy.

Čeští výzkumníci testují, jak roušky z triček a kapesníků zachytí koronavirus

Koronavirus

Jak složitým postupem oblékání a svlékání musí zdravotníci projít, se můžete podívat ve videu natočeném pražskou FN v Motole.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Každý si tak může udělat představu, že se nejedná o nic jednoduchého, stejně tak, že není vůbec snadné v takovém obleku vydržet v plném nasazení několik hodin trvající směnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám